måndag 25 oktober 2010

Glas som glas, eller vinglas ?







I lördags gjorde vi något vi länge tänkt oss att göra, vi har länge, LÄNGE talat om att göra ett besök till Norges mest berömda glasblåseri, Hadeland Glasbruk, och vi har minst lika länge talat om att skaffa oss riktiga vinglas just från Hadeland glasbruk, så i lördags bar det då av till detta glasbruk.

Hadeland Glasbruk är lika känt ute i världen som Itala och varorna det tillverkar är av finaste kvalitet. Glasbruket, Hadelands Glassverk, hittar man i kommunen Jevnaker, i det natursköna omgivningarna vid den sydligaste delen av Randsfjorden. Glasbruket blev grundlagt i 1762 och är Norges äldsta glasindustri med en kontinuerlig drift ännu i dag.

På Hadelands Glasbruk förvaltar man en lång historia och ett betydande kulturarv samtidigt som man satsar på kontinuerlig utveckling och ny design för att kunna bemöta framtida behov. Hadelands Glasbruk, (Glassverk) har genomgått det sista 20 åren en stor och positiv ändringsprocess och det har skapat en ny dynamik och en god framtidstro.

Med sina ca 140 anställda har Hadelands Glasbruk en stor och levande produktion som är i stadig utveckling,  samt en betydlig verksamhet knuten till turistanläggningen som finns vid bruket. Närmare 600.000 besökare i året gör Hadelands Glasbruk till en av Norges allra största turistattraktioner.

- Före 1739 bestod industriverksamheten i Norge av ett Silververk och gruva på Kongsberg, koppargruvor på Röros, samt en del mindre järnverk allt i från 1600-talet utspridda omkring i landskapet runt Oslo på det så kallade Östlandet. Nästan all transport skedde över vatten, längs kusten och på det stora älvarna och insjöarna. På inlandet fanns det bara dåliga kärrvägar och stigar.

Det var således inte heller så onaturligt att Kung Christian VI och hans rådgivare kom på att det Norska resurserna kunde utnyttjas bättre. Därför undertecknade Kung Christian i 1739 ett fullmaktsbrev till " det Kongelig Allernaadigst Octrojerende Nordske Compagnie som gav detta ny upprättade kompaniet mycket omfattande rättigheter. Kompaniet fick rätt till att utnyttja praktiskt taget alla landets naturtillgångar med undantag för det som redan var överlåtet till någon annan. Allt i allt sju stycken glasbruk blev anlagda under 1700-talet och på det mesta så har man haft i överkant av 30 st glasbruk i Norge.

Hadeland Glasbruk ( Glassverk) blev anlagt på grunden till gården i Mo på Jevnaker år 1762 och produktionen kunde starta på hösten 1765. I den första tiden bestod produktionen i huvudsak av flaskor, apotekarglas, medicinglas och glas till hushållsbruk. I 1852 övertog Ole Chr. Berg som Bestyrer, (VD)  vid glasbruket och under hans ledning genomgick bruket en omvälvande utveckling. Produktionen blev lagd om till småglas som omfattar allt i från vinglas till skålar, fat, blomsterglas och vaser och modellerna av glaset var ofta hämtat från andra land i Europa. Så omkring 1920-talet började man med egen utveckling av modeller och samtidigt föddes den egna och så karakteristiska designen för glasbruket.

Nämnvärt är att Hadeland Glasbruks egna vinglas genom hela sortimentet är av bästa kvalitet och har kommit upp i samma klassificering som de så berömda och beryktade Tyska vinglasen, de glas som anses kunna ge det rätta vinet i rätt glas, den rätta smaken och doften, det samma gäller nu också för alla Haderland Glasverks vinglas. Och ett av brukets många sortiment hamnade i vår ägo, rättare sagt 6 st röda och 6 st vita av modellen Odyssé. Hadelands Glassverk, ( glasbruk) är ett väl värt resmål om man vill turista i närheten av Oslo, det ligger inte mera än 50 km ifrån, där kan man även förutom att handla, strosa omkring bland det gamla husen och låta atmosfären bjuda på alla upplevelser knutna till bruket, här kunde säkert  många av alla husens väggar ha någonting att berätta och en stor attraktion är den årliga julmarknaden på området, då är det som om alla julenissar, tomtar och troll kryper upp ur alla vrån och gömslen.

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen