MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 2 oktober 2010

Matstreif 2010 i Oslo


Så har den årliga Matstreifen i Oslo igen ägt rum, en promenadmässa där alla Norges bästa råvaror blir presenterade, bondens egna marknad, lokala bönder, lokala fiskare, lokala bagerier, lokala grönsaksbönder, alla med en gemensam strävan att tillgodose dig och mig som konsument med det bästa råvaror du kan hitta, alltså äkta genuina, lokalt odlade råvaror med den i särklass bästa stämpeln: kortrest mat, mat som är genuint Norsk och närproducerad, allt du hittar här är mat utan tillsatser dessutom handgjord, utan industriell påverkan och fram för allt råvaror direkt från den lokala bonden, med andra ord rena himmelriket för en gastronom som mig.

Under tre dagar från den 30.09-02.10.2010 ägde detta evenemang rum, allt i från matdiskussioner, tävlingar, kokboksreleaser, symposium och konferanser har ägnats den största betydelse och koncentration under dessa dagar, man har kunnat utbyta tankar och handlingar bland kollegor, man har fått ny inspiration men främst av allt så har man  kunnat skapa en kontakt direkt till bonden, den man  bör ha den bästa kontakten till, just därför att det är han/hon som är grunden till att den kortresta maten existerar, så enkelt är det. De är dessa bönder på denna marknad och mässa som är livsnerven för allt det som vi som kockar kan stoltsera med över att vara kortrest mat, lokalproducerat och genuint, mat med en tradition och historia bakom sig, och det är någonting mycket värdefullt. Ps: När skall man börja att förstå detta även hemma i Finland, att den lokala bonden är livsnerven för en god mathushållning och den bästa förespråkaren för en god matkultur, just genom sin närhet till dig som konsument, var en du befinner dig.

Antalet besökare under denna lördag var inte mindre än 189000 st, och totalt under dessa tre dagar har det varit närmare en halv miljon besökare, redan bara det vittnar om vilken betydelse bönderna har för mat-kulturen här i Norge, ett evenemang som är årligen återkommande och växer för varje år. Värt att ägnas en tanke mina vänner. Vi kan också nämna att Ny Nordisk mat, Innovation Norge är en stor sponsor och aktör i detta evenemang.

Ett stort tack till er.

Bon appetit.

Inga kommentarer: