MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 8 oktober 2010

Pestolax, ångkokade grönsaker och råstekt potatisPestobakad lax, krabbsmör och ångkokade grönsaker
samt råstekt potatis

Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:

720-800 g laxfilé ( 120 g per person)
200 g krabbkött ( färdig kokt)
 Några knippen blomkål, broccoli och romanesco
4-6 st morötter
10 st mandelpotatisar med skal
2 dl Creme frech
1 msk fin hackad dill och gräslök
1 dl Nordisk persto © Christian Tikkanen
Salt och peppar

1: Skär laxen i portionsbitar om den inte redan är gjord det vid affären, pensla varje fiskbit med en del av den nordiska peston, lägg fiskbitarna till sidan och låt dem vila till nästa moment.

2: Skala moroten och skär den i lagom stora skivor eller strimlor. Blomkålen, broccolin och romanesco kålen bryter du i mindre knippen och blandar samman med moroten. Koka i lättsaltat vatten tills det känns lagom mjuka.

3: Blanda samman krabbkött och creme frech i en skål tillsätt den fin hackade dillen och gräslöken, salta och peppra lätt, rör om och smaka av.

4: Skär potatisen i tärningar på 2x2 cm i storlek. Stek dem i stekpanna med lite smör i någon minut varpå du flyttar över dem i en ugnsfast form och gräddar dem i ugnen på 165 graders värme i ca 10-15 minuter.

5: Under tiden potatisen är i ugnen steker du laxbitarna i stekpannan med lie smör och eventuellt någon droppe olja. Nu är det också dags att servera allting från ett stort uppläggningsfat eller direkt på tallrikar monterat, se bilden ovan. 

Bon appetit
Bon appetit

Inga kommentarer: