onsdag 6 oktober 2010

Tillskott i kokboksbiblioteket

De kokböcker som jag mest av allt är intresserad i är kokböcker som berättar en livshistoria lika mycket som det är fyllda av recept, skaparen bakom en kokboken är alltid intressant. I Norge förknippar man mat och en livslång erfarenhet bakom mat och kokböcker med en kvinna vid namn: Ingrid Espelid Hovik, hon är en i Finländska mått mätt, typisk Ärkemartha om man kan uttrycka det så, hon har igenom hela sitt långa liv ägnat sig åt mat och kokböcker, hon har bokstavligt talat varit den som banat vägen för Norges mest kända kockar, gett dem uppmuntran och vägledning under karriärsvandringen. Hon är den som troget stått i den Norska tv:ns matlagningskök med ett eget program i mer än 25 år. Hon har skrivit flera kokböcker en någon annan nordbo, närmare ett hundratal och också medverkat till ett dussintals böckers uppkomst. Som sagt hon är en riktig martha-tant, och nu har jag förärats med en av det nyaste kokböcker skriven av henne själv, en slags memoar över gångna tider och förflutna smaker från ett långt liv. Ingrids Matminnen, är en kokbok med känsla för det vardagliga och nära, traditionsmaten som bygger på det bästa från den Norska matkulturen har fått en bred plats, och smakerna, dofterna och alla det andra förnimmelserna runt och omkring kökets härd har också en central roll i boken.  Den blir nummer 193 i kokbokshyllan. En bok väl värd att samla på.

Bon appetit


2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som en värdig nummer 193 :)

Christian Tikkanen sa...

Yepp, det är det.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen