MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 7 november 2010

Kyckling på silverfat!
Honungs-glacerad gårdskyckling
rödkåls samt morot och broccoli brässé
potatis provencale och en svartvinbärssås

Gnid in en hel kyckling med salt och peppar, lägg den därefter i en långpanna. Blanda i en skål 2 msk honung med 2 msk soya, 1 dl vitvin och några droppar citronsaft, pensla detta på den hela kycklingen i långpannan och sätt till sist några smörklickar på toppen av kycklingen, resten av "marinaden" häller du i långpannan med kycklingen. Skala några lökar och lägg dem med i långpannan för att ge smak åt skyn du kommer att få av kycklingen. Grädda kycklingen i ugnen på 165 graders värme i ca 45 minuter, ös då och då. Ta till vara skyn som kommer av kycklingen, den skall du laga såsen av på följande vis: Koka upp skyn i en kastrull tillsätt 1 msk svarvinbärsgele eller sylt under omrörning, häll i 1 dl rött vin och låt det koka till lagom simmighet, montera till sist i 1 msk smör och såsen är färdig för servering.

Strimla rödkål, skär morot i tunna stavar eller ringar och bryt broccoli i små knippen, fräs allt detta i en stekpanna med smör och tillsätt mot slutet en del finskuren timjan, ca 1-2 tsk. Skiva rå potatis i tunna skivor, det samma gör du med en del lök, blanda samman och stek i rikligt med smör, pressa även några vitlöksklyftor över potatisen, stek potatisen gyllenbrun och mjuk. Servera genast.

Kycklingen trancherar du i tunna skivor och ställer på ett stort serveringsfat eller direkt som portioner på tallrikar.

Bon appetit

2 kommentarer:

Jenny sa...

en mkt vacker och smakrik rätt, rekommenderas varmt, perfekt nu till lillejul =)!! tack

Christian Tikkanen sa...

Tack och god jul till dig Jenny. Hälsa med dig till alla från oss.