MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 3 november 2010

Inte bara skolor utan även daghem !

Läser i dagens ÖT: citat:

Daghemmen riskerar
mista sina kök


JAKOBSTAD. Det finns långtgående planer på att stänga de fem kvarvarande tillredningsköken i daghemmen samt tillredningsköket i Vestersundsby skola. På det sättet kan staden sänka kostnaderna för skol- och dagisbarnens matportioner.
Barnabo, Permo, Västermalm, Victoria och Marjala daghem kan komma att mista sina tillredningskök. Samma hot vilar över köket i Vestersundsby skola.
Enligt planerna behåller staden endast fem tillredningskök i Rådmans skola, i Etelänummi- och Länsinummi skolor, i Malmska sjukhuset och i språkbadsskolan Ristikari.
Kosthållschef Lisa Kniivilä förklarar stängningsplanerna med de sparkrav som beslutsfattarna påfört tekniska nämnden och de interna stödtjänsterna som kosthåll och städning.
Genom att koncentrera tillverkningen av skol- och dagismaten till endast fem tillverkningskök, kan staden sänka priset per portion från nuvarande 2,76 euro till 2,20 euro. Det betyder en årlig inbesparing på cirka 300000 euro.
- Det är ett faktum att de små tillredningsköken är dyrare än de stora.
Till små enheter räknas de tillredningskök som tillverkar färre än 100 matportioner per dag.
För två år sedan beslutade stadsfullmäktige att staden behöver en köksstrategi med målet att få ner kostnaderna för kosthållet.
- När vi har jämfört vårt portionspris med andra kommuner och med privata aktörer har det visat sig att vi har en dyrare mat. : Citat slut.

För mig verkar det som om man helt flippat ur och inte alls tänker sig för vad det är man håller på att genomföra. Att skolmaten är urusel råder det inga som helst tvivel om och det kan ingen heller bestrida, det avslöjar det kalla faktum att den fortsättningsvis är upp till debatt.  Men att nu också dagismaten skall hamna i samma situation är en ren katastrof. Nu är det på så vis gott folk att NI som Föräldrar bör Vakna upp, det här är under alla omständigheter allvarligt, det att man skall nu också låta små/ mindre barn bli utsatta för den här slags ekonomiska följder är nästan på snudd till ett brott, ett slags berövande av mänskliga rättigheter för barnen, nu blir maten ännu mera fjärmad från barnen till och med på dagis, vad blir nästa steg i detta hyckleri. Ni vet min ståndpunkt och den kommer att vara lika klar som alltid, till och med ännu klarare nu än förr. Mat åt barnen på så väl hemmet, dagis, grundskolan skall och bör vara ärlig och uppriktig, men det är den inte när man börjar strama in på allting. Jag får spy-reflexer av denna spariver. I fråga varande politikers och instanser som bestämt detta borde korsfästas till allmän beskådning och bespottning.

Ära vare gud i höjden skolmaten tar i från oss fröjden.

Bon appetit

6 kommentarer:

MoWe sa...

Här i "söder" är katastrofen redan ett faktum. Det finns ytterst få daghemskök kvar i bemärkelsen kök.
Är det matfabriker och "talande matautomater" (se mitt blogginlägg) våra barnbarn får leva med i framtiden?

Anonym sa...

Man blir alltid lika måttligt munter till sinnes när man hör att någon välavlönad manchettproletär vid sitt skrivbord bestämmer att barnen ska få det sämre.
Man skulle inte behöva sparka värst många byråkrater för att spara in 300.000€/år, men det går naturligtvis inte. Dom kan ju protestera, vilket småbarn (och alltför många föräldrar) inte gör.
Zwei

Christian Tikkanen sa...

Inte nog med det att de har en god lön, det äter furstliga middagar på annans räkning också. Och så täcks det ha mage att komma med dessa förslag. ( för att vara riktig fräck så kunde man använda sig av en sättning ord som en gammal Finsk kollega till mig alltid använde sig av när hon tyckte något var galet, hon sade alltid: Kyllä olisi konekiväärillä töytä.

Anonym sa...

Tror nog de flesta (alla?) kommunala daghem i Esbo äter "skolmat" i en eller annan form. I storebrors förskola äter de i skolan, men han är faktiskt riktigt nöjd med maten. De har dock egen kock i huset, men jag vet inte hur mycket halvfabrikat de har, säkert en hel del. Dock skall hela skolan börja använda Folkhälsans kök, jag hoppas det åtminstone inte blir sämre.

Det svåra är att veta hur man skall påverka. Det borde ju vara en koordinerad påverkan. Antagligen borde man gå via skolornas Hem&Skola föreningar? Kanske man borde göra ett studiebesök?

Mellanbror igen går i privat dagis och den här hösten har min fru varit där och kockat ett par dagar i veckan. :-) En dag är "grötdag i skogen" och en dag är "föräldramat" (dvs. i tur och ordning hämtar/lagar ett barns föräldrar maten) och den sista dagen är det något som min fru förberett eller så lagar de själva maten.

Men som jag ser det så är en stor del av problemet vad vi vuxna väljer stoppa i oss. "Min" lunchrestaurang vid jobbet serverar mycket ofta halvfabrikat (eller något jag faktiskt inte vill äta) så ofta blir det att hoppa i bilen och åka lite längre bort. Men ännu värre är att när jag är inne i Helsingfors centrum hos kunder, där finns det bra mat till överkomligt pris. Men ändå väljer kunden ofta att äta riktigt skräp. :-(

MoWe sa...

Bakformen! Du är majmammas man eller hur. Jag kan berätta att Esbo stad glädjande nog har gått med i projektet Portaat Luomuun och trots att deras insats är blygsam (De är på steg 1 av 5 om jag minns rätt) Så visar att det ändå att de är på rätt väg. Det kunde andra kommuner ta efter! Imorgon är det "Ateria10"mässan för yrkesfolk i Hesa dit jag är påväg. Ska delta i flera seminarier om just skolmat och annat intressant. Att gå via Hem och skola är säkert bra idé, samla ihop intresserade via dem och påverka kollektivt. Marthornas idé om grönsaksbuffé t.ex kunde föras fram. Kökens buljonger , fonder o dyl. kunde också frågasättas då det innehåller mycket suspekt, (inte bara E621 som det mest talas om). För att ta några exempel... hälsa frun o barnen;)

Christian Tikkanen sa...

Glädjande se att en hel del positivt också förekommer inom skolmaten och dagismaten, det är det där några få fina undantagen som lyser, medan resten av de som kunde vara positivt lyser med sin frånvaro. Vi kämpar vidare i oförminskad styrka.