MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 8 december 2010

Citron marinerad lax på pastabädd


Smörstekt citron marinerad lax
pasta med krabbkött och vitvin
samt en syrlig fisksky

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

4 st ryggbitar av lax (120-140 g)
100 g krabbkött från kungskrabba (färdig kokt)
4 msk creme frech
1 dl tärnad gurka, endast den gröna delen, inte fröhuset
1 msk finskuren gräslök
saften av en citron
2 dl vitvin
Salt och peppar
Smör

1: Koka pasta enligt anvisningen för 4 personer, låt den rinna av och ställ pastan tillbaka i kastrullen, tillsätt krabbköttet, creme frechen, den tärnade gurkan och den fint skurna gräslöken samt vinet och rör om ordentligt och låt det småputtra en liten stund och håll det därefter varmt till serveringen.

2: Lägg laxbitarna på ett fat och skvätta över citronsaften. Salta och peppra lätt och låt fisken stå i rumstemperatur i någon minut. Värm stekpannan och lägg i laxbitarna och låt dem stekas i 1½ minut på var sida, inte längre, annars blir de bara torra och trista. Citronsaften du har på fatet häller du över fisken i pannan och avslutar med en liten smörklick.

3: Lägg upp lite pasta på varje tallrik och placera fisken antingen enligt bilden eller efter eget behag, ringla lite av den smörade fiskskyn över och runt om på tallrikarna. Servera med rostat bröd eller vitlöks stekta bruchettas. Vill du kan du ytterligare dekorera dina tallrikar med några kvistar av cherry-tomater eller bara en citronklyfta.


Bon appetit

Inga kommentarer: