MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 25 december 2010

Inför det nya året.

Som kock, köksmästare, gastronom och en sann gourmande måste man alltid ligga steget före och kunna planera framåt, förvissa sig om vad nästa måltid kommer att innehålla. Och i dessa tider när högtids-dagarna avlöser varandra lika ofta som man byter strumpor är det viktigt att hålla huvudet kallt...annars händer det lätt att man hamnar in i en återvändsgränd, man skall inte upprepa sig eller avslöja sig med kopior allt för ofta, och om man nu gör det så är det i alla fall viktigt att inte kopiera andra utan att fråga först. Jag frågade mig om det var tillåtet att göra en redan befintlig kopia på recept av mig själv till en Nyårsmeny, och svaret blev otroligt nog... Ja. Och visst, det är en del dagar till det nya året, men det hindrar ju för den skull inte någon ifrån att redan nu planera in en god måltidsupplevelse. Här kan ni ta för er av den menyn.



Timjan och svartvinbärsbrässerad gårdskyckling från Stange gård
och en jordgubbs-kycklingskysås

Lätt kokt färsk torsk med ättiksrotfrukter
och en rukkolasalsa

Sist men inte minst
***
Sprakande blåbärspaj med vaniljesås

Det är vad jag bjuder mina gäster på Nyårsafton.
Bon appetit

3 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Låter ljuvligt för gommen! Tack för att du delar med dig.

Christian Tikkanen sa...

Tack själv Guni och så vill jag passa på att redan nu önska ett riktigt gott nytt år till dig och det dina.

Hon som lägger puzzlet sa...

Önskar Dig också exakt det samma. Ett Nytt Fint År!