MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 9 december 2010

Nobelbanketten 2010.

I morgon är det den stora Nobel fest dagen, priser och belöningar i olika kategorier utdelas, fysik och kemi, ekonomi, litteratur, medicin och fredspris och alla är det lika viktiga. Men minst lika viktig och intressant är också själva Nobelbanketten efter prisutdelningarna, då firar man med maten som det huvudsakliga och för att inte tala om den så eftertraktade Nobelglassen. Jag väntar med spänning på vad det blir för rätter i årets upplägg av Nobelbanketten, ännu så länge är det en stor hemlighet, (även om jag vet vad det är) som inte avslöjas för allmänheten förren just strax förren den bärs ut. Så mycket kan jag avslöja att själv kommer jag att vara mest förtjust i själva förrättens uppställning och inte minst huvudrättens sås, den kommer jag att använda många gånger hemma för att låta som någon sagt de så fint, "såsen den gör gommen vild och yr och tungan tvingas gå i spagat samtidigt som aromerna slår piruetter i munnen". Vänner följ med på morgondagens bankett så förstår ni.

Bon appetit

Inga kommentarer: