MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 22 januari 2011

Fine dining i Hakadal - desserten !


Glögginkokt päron med Gateauè Rich
spunnet socker och daimkrokan på chokladsås

Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:

6 st päron
1½ l färdig glögg
½ liter rödvin
2-3 st kanel stänger
1 st stjärnanis
4 st hela nejlikor


Skala päronen, men spara stjälken. Koka päronen tills det är helt mjuka i en blandning av glögg, rödvin och kryddor, kanel, stjärnanis och nejlika.

Gateaué-smet
Blanda en smet av 1 ägg, 3 äggvitor, 200 g socker, 100 g mald mandel, 50 g smält smör och 25 g mjöl. Bred ut den i tunna rundlar, 20 cm i diameter, med ett hål i mitten, på smord och mjölad plåt ( eller bakplåtspapper). Grädda i 180 grader.


Chokladsåsen görs så här: koka upp lika delar socker, kakao och vatten och låt koka en stund under omrörning .

Bon appetit

Inga kommentarer: