MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 28 januari 2011

Hummer och canari !

Hakadals skaldjursafton tilldrog sig en skara nära Norska vänner till bordet och råvarorna var inte mindre än kortresta just så långt borta ifrån att saltvattens lukten just och just nådde oss. Hummer, blåmussla, färska räkor nyligen kokta och en bit torskrygg retade våra smaklökar till det yttersta och gjorde oss alla väldigt stillsamma, låt maten tysta mun heter det ju , vilket detta tillfälle också gjorde utan någon som helst påminnelse. Tack vänner för den utsökta hummern, det nykokta räkorna och musslorna den pinfärska torsken och till sist men inte minst efterrätten, kinuski krämen med flamberade syrliga äpplen, kvällen övergår i natt och smakerna kommer sitta i länge.


Hummer a la Americana
Blåmusslor i vitvinHummersoppa med musslor och dill


Torskrygg a la Christian
Nordisk pesto och nykokta räkor från Grimstad


Bon appetit

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Underbart ser det ut.. resten får jag inbilla mig.

Christian Tikkanen sa...

Det var också underbart, speciellt underbart när gästerna kom med råvaror som var så fina och färska att man nästan blev tårögd, räkor så färsk kokta att det ännu ångade om dem, och för att inte tala om hummern samt blåmusslorna fångade på morgonen. Torsken bokstavligt talat upp pimplad från Oslofjorden timmarna före, detta är kortrest mat när den är som bäst. I Finland har man inte några av dessa råvaror, men man har så mycket andra råvaror med lokal prägel man kunde sätta mera värde på, ni har där också råvaror som kan klassificeras som kortresta, synd bara att så få ännu upptäckt det.