Hakadals skaldjursafton tilldrog sig en skara nära Norska vänner till bordet och råvarorna var inte mindre än kortresta just så långt borta ifrån att saltvattens lukten just och just nådde oss. Hummer, blåmussla, färska räkor nyligen kokta och en bit torskrygg retade våra smaklökar till det yttersta och gjorde oss alla väldigt stillsamma, låt maten tysta mun heter det ju , vilket detta tillfälle också gjorde utan någon som helst påminnelse. Tack vänner för den utsökta hummern, det nykokta räkorna och musslorna den pinfärska torsken och till sist men inte minst efterrätten, kinuski krämen med flamberade syrliga äpplen, kvällen övergår i natt och smakerna kommer sitta i länge.
Hummer a la Americana
Blåmusslor i vitvin
Hummersoppa med musslor och dill
Torskrygg a la Christian
Nordisk pesto och nykokta räkor från Grimstad
Bon appetit
2 kommentarer:
Underbart ser det ut.. resten får jag inbilla mig.
Det var också underbart, speciellt underbart när gästerna kom med råvaror som var så fina och färska att man nästan blev tårögd, räkor så färsk kokta att det ännu ångade om dem, och för att inte tala om hummern samt blåmusslorna fångade på morgonen. Torsken bokstavligt talat upp pimplad från Oslofjorden timmarna före, detta är kortrest mat när den är som bäst. I Finland har man inte några av dessa råvaror, men man har så mycket andra råvaror med lokal prägel man kunde sätta mera värde på, ni har där också råvaror som kan klassificeras som kortresta, synd bara att så få ännu upptäckt det.
Skicka en kommentar