MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 20 januari 2011

Pilgrimsmussla på annat vis!


Pilgrimsmussla späckad med kungskrabba
kräftfond och en  laxkräm samt en
fiskfondsup med akvavit, serverat på silverfat!

Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:

6 st pilgrimsmusslor
1 kg rå kungskrabba ( Kamsjatka krabba)
½ kg laxrygg
2 morötter
1 rotselleri
2 st lökar
½liter vitvin
½ l kräftfond
1 dl akvavit
smör
1 dl grädde
Hackad dill
Hackad gräslök
Salt och peppar

1: Börja med fiskfondsupen:  Ta köttet ur krabban och lägg köttet till sidan för vidare behandling. Skalet sparar du till fondkoket. Skär morot och rotselleri i mycket små tärningar, hacka löken fint. Lägg i en kastrull tillsammans med krabbskalet, vitvin och kräftfond. Låt koka i 30 minuter.Sila och kör i mixer, tillsätt hälften av grädden samt akvaviten. Häll upp i soppskålar och lägg på fat. Soppan serveras kall. 

2: Koka laxbiten i lite vitvin, låtvinet koka in i laxbiten, häll på ½ dl grädde, hackad dill och gräslök. Rör om.
Salta och peppra  samt smaka av. Låt svalna. 

3: Skär krabbköttet i mindre bitar som passa ihop med pilgrimsmusslorna, lägg lite krabbkött på varje mussla och fäst det med en tandpetare. Värm upp en stekpanna och lägg det späckade musslorna i pannan på så vis att krabbköttet är uppåt, dvs: bara ena sidan på musslan blir stekt. Ta dem upp och lägg på ett fat som tål värme. Lägg fatet i en förvärmd ugn eller salamander och låt musslorna grillas i en liten stund, inte mera än max 1 minut. Lyft dem sedan på serveringsfatet med soppan, och klicka över en liten del laxkräm, kom ihåg att avlägsna tandpetaren.

Bon appetit

Inga kommentarer: