MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 22 januari 2011

Smaken av Norden - gårdsmat - kortrest mat !
Varje gång blir man lika förundrad över hur oblygsamt förtjusta Norrmännen är i traditioner och speciellt i gårdsmat. Jag har länge sökt en slags motsvarighet i både Finland och Sverige men ännu inte kunnat hitta det där riktigt jämförbara med den Norska gårdsmaten. Gårdsmat i Norge betyder att den är lokalt förankrad i det samfund den lever i, dvs, maten är en närprodukt, producerad och tillverkad av en liten skara människor som dessutom allra helst skall ha en anknytning till en bondgård.

Och det speciella i detta sammanhang är att Staten är med om att främja den här slags kultur, man stöder den här slags gårds försäljning av egna produkter och medverkar samtidigt till att hålla landsbygden levande. Vitsen med detta upplägg av gårdsmat är att den nära och lokala bonden skall få en liten vinst av det hela samtidigt som han/hon driver själva bondgården enligt den vanliga principen med tex, mjölkkor. Huvud poänget är också att den här gården skall kunna ta emot turister under hela året, ge turisterna en inblick i bondesamhällets vardagssysslor och inte minst kunna bjuda på lokala smaker, så att säga smaker av Norge, och det är detta som den Norska staten understöder i form av ganska så stora anslag för dessa gårdsmatsbönder, förutsatt att de samtidigt kan tillhandahålla en god och riktig bondekultur.

I första rummet är det den traditionsrika maten och smakerna som skall föras vidare till den yngre generationen, men samtidigt är det också lagt stor vikt på att informera den breda allmänheten om vikten av att gamla traditioner förs vidare och inte skall glömmas bort. I detta sammanhang är gårdsmaten eller traditionsmaten den viktigaste länken i visionen om att upprätthålla en livskraftig landsbyggd med säregna smaker och en egen gastronomisk kultur. Gårdsmaten är en kultur med en mycket egen och typisk smak och en väldigt gammal tradition som man förstått att bevara i det Norska samhället. Här talar man om att gårdsmat är en äkta och ren gårdsprodukt som sällan eller aldrig rest längre än från den lokala bondens trädgård rätt upp på middagsbordet eller den lokala restaurangen med menyer på gårdsmat, man talar här om KORTREST MAT.

Vi besökte i dag inte en bondgård, men en gammal tågstation som blivit renoverad till ett gästgiveri med endast lokala produkter och råvaror, hit vallfärdar turister från när och fjärran för att både se och köpa det lokala produkter som året runt är till salu. Här får du produkter tillverkade för hand i den lilla byn Løten  som platsen heter och hit kan du dessutom komma med tåg från Oslo för att shoppa dessa exklusiva råvaror. Huset är en gammal stationsbyggnad som för länge sedan tagits ur bruk men nu efter en omfattande renovering och kärleksfull omsorg återfått sin forna glans som stationsbyggnad, förutom att det är ett gästgiveri med gårdsmat/ kortrest mat så är det även en stationsbyggnad där man samlar både kultur och  historia, hit kan du komma för att antingen köpa lokal traditionsmat eller bara slappna av och njuta en kaffekopp samtidigt som du får uppleva en skön och levande musik. Här bjuds det på underhållning varje torsdag och lördag. Här köpte vi lokala råvaror, fjällmandelpotatis från Løten, rådjurskött, en källarlagrad ko och getmjölksost samt en del andra utsökta ting. Resultatet blev denna meny:


Hjort-filé med inbakad svart trumpet svamp
brynta rotsaker och en viltsås samt
pressad fjällmandel potatis smaksatt med
Løten lagerost

Bon appetit

Inga kommentarer: