MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 7 januari 2011

Vårrullar på mitt vis!


Kinesiska vårrullar fyllda med enbärsrökt lax
vinägersyrad morot och rotselleri samt en
soja-reduktion 

Recept för 4 personer
Ingredienser:

Beräkna ca 2-3 st rullar per person,
Tag 12 st rispapperark och blötlägg dem i kallt vatten en kort
stund fören du börjar att laga dessa

200 g rökt lax i små tärningar
100 g broccoli i små bitar

Strimlad rotsakssallad
1 st strimlad gul lök
1 st strimlad morot
1 st strimlad selleri
ättikslag till de strimlade rotsakerna:
½ dl ättika
½dl vatten
2 msk socker
1 st nejlika
färsk skuren timjan

Soya-reduktion
1 dl soja
2 msk socker
lite riven citronskal

1: Blanda samman laxen och broccolin. Ta upp dina rispapper ark ur det kalla vattenbadet och lägg dem på ett skärbräde, lägg över på varje ark en liten mängd av laxröran, vik in kanterna på arket och rulla ihop till en rulle. Gör likadant med resten av rispapperarken. Stek eller fritera dem därefter i rikligt med olja tills de fått en vackert gyllene färg, de skall vara knapriga och frasiga i konsistens när det sedan serveras genast.

2: Blanda samman alla ingredienser i den strimlade salladen och låt den stå i den på förhand färdigkokta ättikslagen en liten stund för att marinera sig, lyft därefter upp en lagom mängd strimlad sallad på varje tallrik, placera vårrullarna intill och droppa över av soyareduktionen.

3: Så här gör du soyareduktionen: Lägg soyan och sockret i en kastrull tillsammans med citronskalet, låt det koka upp och sänk värmen så att det småputtrar i några minuter, just så länge att soyan tjocknar men ändå inte blir allt för trögflytande, vill man kan man även tillsätta saften av en citron.



Bon appetit

Inga kommentarer: