MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 14 februari 2011

Vändagen!


Alla Hjärtans dag, eller Vändagen även kallad i Finland är en temadag som firas 14 februari varje år. Den har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentinus under medeltiden i Frankrike och England. Man vet inte riktigt helt säkert vem denna Valentin var men enligt en berättelse med romantiska innehåll lär Sankt Valentin ha varit en kristen munk som levde i Rom på 200-talet där den Romerska kejsaren Claudius II hotade med fängelse och dödsstraff för de som inte avsade sig kristendomen. Valentin ville inte avstå från sin gud och blev därför stenad till döds i år 273 e.Kr. Fören Valentin blev dräpt, skrev han ett brev till sin älskade Julia och bad henne hålla sig till Gud. Han undertecknade med < från din Valentin >.
I en annan berättelse omtalas Valentin som en präst som vigde samman unga par i äktenskap vilket var förbjudet under Kejsar Claudius II tid och därför fick han lida martyrdöden, men fören han dog lär han ha gett sin fångvaktares dotter synen tillbaka, någonting som senare gjort honom i den katolska världen till ett helgon och en dag man firar med gåvor och kärleksbrev man ger till varandra. I Norge firas dagen med Hjärtekaka, en marsipankaka formad som ett hjärta och i butiker säljs chokladpraliner i hjärtform, brev och klistermärken med hjärtan och amorpilar osv osv, allt för att man skall kunna på något vis visa sin kärlek till den man älskar.

Bon appetit

Inga kommentarer: