MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 19 februari 2011

SKOLMATEN !???????

Aldrig förr har skolmaten i Finland hamnat i ett sådant fokus som den är nu. Flera och flera röster höjs för att en förbättring i skolmaten borde ske. Missnöjet stiger bland föräldrar, elever och även lärare. Maten samlar inte mer varken lärare eller elever till någon måltidsgemenskap, än mindre till någon god och njutningsfylld upplevelse.

Skolmaten har blivit till en pest och pina för många. Maten görs inte mera kärleksfullt och med omsorg, den har blivit så identitetslös och industriell att det stackars kokerskorna som tvingas hantera denna smörja lider av en slags ångest inför sitt arbete. Skolmaten består till största delen av industriellt tillverkad mat, som tex: färdiga köttbullar på kartong, färdig panerade fiskpinnar på kartong, såser och soppor på burk eller påse, osv, osv. Inte är det underligt att dessa köksor får ångest eller lider av psykiska men när deras vardag ser ut så här. För de som valde detta yrket där handlingskraft, skaparglädje och konstnärlighet är ett måste och det personliga handarbetet med kärleken och omsorgen till maten är yrkets stolthet och en signatur för ett väl utfört arbete är det en ren pina att behöva tillreda den kartongmat eller tidvis äckliga smörja som serveras.

Jag är fullständigt övertygad om att alla, och jag menar ALLA skulle må så mycket bättre om skolmaten fick en mera kärleksfull och omsorgsfull behandling. Det har redan i ett antal gånger i den här skolmats frågan framhållits hur viktigt det är med att låta barn och vuxna ha den nära kontakten till maten och kunna dela den här kontakten med varandra i en måltidsgemenskap. Och jag kan inte ens med bästa vilja förstå hur man i en kommun resonerar när man sätter upp villkoren för hur den offentliga måltiden skall förverkligas, vilka är det ekonomiska inbesparingarna i upphandlingen av dessa oäkta råvaror och vilken vinst har man i att tillreda detta. Då vi vet att mat gjord från grunden av, med riktiga råvaror där dessutom råvaran utnyttjas maximalt ger den bästa avkastningen och vinsten, inget går till spill och maten smakar dessutom så mycket bättre.

Och vem har inbillat er alla att den maten som är gjord från grunden av med riktiga råvaror skulle vara så mycket dyrare eller mera tidskrävande. Jag påstår att det är en lögn, en stor lögn framställd av beslutsfattare, inkompetent personal som kockar, kokerskor och kostchefer som med en fullständigt felaktig syn ingett er i fel tro på vad riktigt gastronomiskt kunnande är och det påstår jag tills någon praktiskt kan bevisa det motsatta. Mat gjord på riktiga råvaror utan tillsatser och konstgjorda medel främjar en god hälsa och är ett stycke folkhälsoarbete som skolan och beslutsfattare borde ta på fullaste allvar.

3 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Jaa, jag lider med de goda kokerskorna och kockarna i skolköken..

De har fått många slags instruktioner under åren som gått och sett hur det går neråt med kvalitet och hantverket. Måste kännas tungt att avvika från omsorg och kärleksfull matlagning, och ta emot nya order från politiker och "rådande storkökstänkandet och industrikökstänkandet".. en allt sämre mat och hänsynslös behandling av råvarorna.

Jag hoppas verkligen att nya trender på matlagning lyfter fram kunskapen på nytt och ger heder åt yrkeskåren.

Kämpa på Christian!
Vi stöder dig.

Christian Tikkanen sa...

Den nya trenden i restaurangvärlden nu är närproducerat och lokalmat, Nordisk mat, det nära köket och alla vi kockar ser ut att dra åt samma håll, aldrig förr har det närproducerade och den så kallade kortresta maten med äkta och rena råvaror varit så populär som den är nu. Du skall få se att skolköken ligger inte långt bortta från den verkligheten mera, det kommer en vacker dag att inse sitt stora misstag, för nu mera än någonsin har är även skolmaten på agendan också för oss restaurangkockar, givetvis har den varit det länge men nu ser vi resultat av vår strävan, om än små men vi ser tecknen i skyn och det är positivt, även om en hel del arbete återstår.

Nu närmast blir det föredrag i Finland av mig om kortrest mat i regi av folkhälsan i Korsholm/ Vasa och sedan blir det föredrag om skolmaten och dess framtid hur kan jag som enskild påverka beslut, i Jakobstad i Mars. Marthaförbundet är arrangör Så visst har det börjat hända en del. Jag får flyga och flänga runt omkring i Finland som en matambassadör.

Hon som lägger puzzlet sa...

Roligt att du kommer hitåt!! För ca 10 år sedan, eller nåt.. så höll jag i ett EU-projekt som finansierades direkt från EC och vi fick då skapa olika arenor för konstruktiva medborgarrörelser..

I Korsholm hölls då föreläsningar och mindre delprojekt om just skolmaten.
- Man hade insett att vissa barn inte heller får mat på helgerna.. och är utsvultna när de kommer till skolan.. Och att skolmaten och i synnerhet då de då omtalade mellanmålen.. var något som man då lyfte fram som det som gjorde att barn orkade med sina skoldagar.. tillsammans med att man försökte få de mindre skolköken att få bli kvar i skolorna.. (förgäves?)

Roligt att man lyfter fram skolmaten på ännu djupare grunder i vår och att just du ska tala där!

Lycka till!