lördag 5 februari 2011

Naturupplevelser i en kulturförpackning

Motion i lagom mängd och vanlig husmanskost har aldrig skadat någon. Nåja, motion kan ju vara farligt, man kan slå sig och få benbrott om man är ute och skidar...men och andra sidan så kan man ju sticka sig på gaffeln också och på så vis bli skadad...eller ännu värre, skära sig på kniven. Hur som helst, med sunt förnuft kommer man långt och i skidspåret är det ingen svårighet att skapa det rätta förhållandet till både motion och hunger. Maten smakar som bäst när man har gjort en fysisk aktivitet, en ansträngning, kroppen riktigt skriker efter föda.

Min ansträngning bestod i att bestiga det lokala fjället med skidorna på, uppåt i ca 2½ timme. Ni kan förstå att det blev till en ansträngning då det bara gick upp över, och det värsta av allt är att det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Men den här fysiska aktiviteten med den otroliga ansträngning som det medförde gav ändå till slut en belöning, ett lyckorus och en känsla av frihet, mod och styrka. Segern över smärtan och den fysiska ansträngningen tog vi ut med en portion av det allra bästa jag vet i matväg, ärtsoppa, den smakade rena himmelriket, speciellt när den ännu till blev tillredd vid sidan av skidspåret. Dagen blev komplett, rik på naturupplevelser och smaker.






Bon appetit.


(Ps: nämnas bör att även Runeberg var med på ett hörn, Runebergstårtan
intogs med kaffet över bålen, smarrigt, kulturella smaker i naturen, kan det bli bättre. Ds.)

3 kommentarer:

M sa...

Tack för ett fint tips! Ärtsoppa ute om vi skidar över isen till torpet på sportlovet med pojkarna som vi brukar. Inga fjäll att bestiga men stora doser frisk luft ger alltid aptit...och sen en rykande kopp kaffe vid ett hus som sover törnrosasömn vintertid.

Christian Tikkanen sa...

Jag hör du är också en naturmänniska.
Och som du säger så är det inget fel på aptiten när man fått ordentligt med frisk luft. Det är det här som man kan säga att är LIVSKVALITET, eller hur?

M sa...

Jepp, och vi har underbar natur här i norden. Och årstidsväxlingarna gör att man aldrig slutar faschineras. Alla årstider har sin charm.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen