tisdag 1 februari 2011

Runebergstårtan, ett historiskt bakverk!

Runebergs bakelse
Runebergstårtan, ett tjockt, cylinderformat bakverk uppkallat efter J.L. Runeberg, började bakas av gästgivaren och sockerbagaren Lars Henrik Astenius i Borgå på 1840-talet och hörde till skaldens favoritbakverk. Fredrik Ekbergs bageri i Helsingfors var det första som marknadsförde tårtor med Runebergs namn redan år 1856, under skaldens livstid.

I Fredrika Runebergs receptbok finns däremot receptet till ett bakverk kallat Runebergs bakelse. Bakelsen, som delvis avviker från den traditionella Runebergstårtan, består av en mördeg utan bakpulver och gräddas i runda bleckplåtsformar utan botten. Om formen som används är hög och cylinderformad har den färdiga bakelsen samma form som dagens Runebergstårta. 

Receptet till Runebergs bakelse lyder:

1 skålpund [ca 425 g] smör, 1 skålpund mjöl, 1 skålpund socker, ¼ skålpund sötmandel och ¼ skålpund dito bitter, 2 st ägg. Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, knådas mycket, mycket väl på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg något tjockare än till vanliga tårtor. Urtages med runda bläckformer utan botten och gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme, tills de blir ljusbruna, hvapå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den råa skifvan blir under och den gräddade på, hvarefter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet syllt deremellan, allt ini formen. Smörjes med äggula och sättes åter i ugnen.

Runebergstårtan

Receptet för ca 20 st tårtor

Ingredienser:
200 g smör el.margarin
2 dl socker
2 ägg
2 dl skorpmjöl (ströbröd)
1 ½ dl vetemjöl
2 dl grovt malen mandel
knappt 1 ½ tsk bakpulver
knappt ½ dl grädde

hallonsylt
½ msk vatten
1 dl pudersocker
några droppar citronsaft

Gör så här:
Blanda matfett och socker. Tillsätt äggen. Blanda mjölen, bakpulver och mandel, tillsätt blandningen i smeten. Rör ner grädde. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda tårtorna i 200 grader i ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop pudersocker, vatten och citronsaft till en smet. Klicka lite hallonsylt på varje tårta och ringla kristyrsmet i en ring runt sylten.
Tårtorna kan eventuellt dränkas med rom eller punsch.







5 kommentarer:

M sa...

=) funderade just om jag skulle skriva om runebergstårtan härnäst i bloggen, men här kom ju allt i ett nötskal, kan ju bara länka hit;). För ännu några år sedan bjöds varenda skolelev i Borgå på runebergstårta i samband med Runebergsdagen.Men för något år sedan var det stop med det. Inbesparing...Jag tycker det är fy skam att inte traditionen fortsatt. DET om något är ju att lära barn matkultur. Att hålla traditioner. De barn som inte får någon tårta hemma blir alltså utan en smak av "Borgås historia".
Lars-Henrik Astenius var föresten son till Hedvig Astenius, kvinnan som tog restaurangkulturen till stan på 1800-t.

Christian Tikkanen sa...

Det är synd om man på skolan frångår en så här viktig detalj som att servera Runebergstårtor åt eleverna på Runebergs dagen, det är trots allt bara en gång i året den bjuds och dessutom en fast och bokstavligt talat, en handgriplig påminnelse om att vi firar Finlands nationalskald. Men man drar ju in på allting nu för tiden. Men du kan ju bjuda på tårtan i dina kretsar, eller hur ?

M sa...

De första tårtorna redan avklarade=) Var tvungen att tjuvstarta på dagis då Runebergsdagen i år är på en lördag. Och nästa vecka är det dags för fastlagsbullarna=)

Christian Tikkanen sa...

Bakelserna avlöser varandra med tjuvstart...=)

Bakpappa sa...

Det är i praktiken inga kryddor i receptet?



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen