MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 27 mars 2011

Arrogans, likgiltighet eller okunskap...??

Fredagen den 25.03. samlade sig en del skolköksor, en och annan politiker och kostchef till en föreläsning om Barn och mat, råvarornas betydelse i kosten för barn i daghems- och lågstadieålder, hur viktig är råvaran för hälsa och välbefinnande i Jakobstad. Och jag måste säga att en hel del information gällande situationen för den offentliga måltiden i Jakobstad kom upp till ytan och det var i stort sett som man redan tidigare befarat. ganska så illa. Några bilder kan också bekräfta det, vad tycker ni att det här ser ut som, mat eller något annat.
Jag har besökt under tre dagar minst 10 kök i Österbotten, en och annan acceptabel men flertalet rena minkfarmer....! Jag säger precis som Bert Karlsson en gång sa i Sverige, fy sjutton vilken sörja, kattmaten är ju renare och vackrare. Bedöm själva, bilder från i höstas och nu i vår.


Vad jag kanske mest reagerade på var att man bland de politiker som nu vågade yttra sig, exakt en, verkade vara totalt likgiltig till hur man i kommunen sköter sin del när det gäller den här saken. Jag nämnde att Stadens köksstrategi är ett stort hot mot det nya förfaranden som man i skolköken vill ta i bruk i och med att man vill slopa alla halvfabrikat och göra mat från grunden, ett fint beslut, men det finns ingen orsak att hoppa högt i tak av glädje då köksstrategin talar ett helt annat och tydligt språk, kan ni tänka er vilken kommentar man infogade till det, kökstrategin, den är nu vad den är. Vilket slags svar är det, någonting så in i norden nonchalant och osande av likgiltighet att man nästan har lust att börja slå vilt omkring sig, och jo visst, JAG SVARTMÅLAR SKOLMATEN I ALLRA HÖGSTA GRAD, OCH DET STÅR JAG FÖR, bara så ni vet det. MEN, KOKERSKORNA, KÖKSORNA dem skall vi inte risa dem skall vi ROSA. 

Jag har sagt det förr och jag säger det än en gång. Precis som så många andra med mig, JAG PROVOCERAR MEDVETET, för det tycks vara det ända som sätter hjulen i rullning just nu. ATT SKOLMATEN är dålig råder det under inga som helst omständigheter några som helst tvivel om, det bevisade redan denna lilla debattkväll oss alla, många i salen var missnöjda och så länge man inom Marthaförbundet, Finlands Hjärtförening, Barnens parlament, barnskyddsombudsmannen, Folkhälsan, Främjandet av Finländsk matkultur och i Sosial och häslovårdsministeriet bekräftar detta genom egna projekt för att förbättra situationen för skolmaten i landet är det väl nog dags för det kommunala politikerna att vakna upp ur sin dvala illa kvikt, och det gäller speciellt för Jakobstad då det ännu till har hamnat på den officiella svartlistan över kommuner med urusel skolmat-situation. 

Även någon kock var representerad under denna kväll, till dem och speciellt en vill jag rikta en vädjan, ja nästan en order, och det gör jag i egenskap som en av det finländska mat-ambassadörerna, när nu sedan en rundtur i stadens alla skolkök skall göras och man skall se på hur man hanterar maten och med vilka råvaror den hanteras och hur man bygger upp det dagliga arbetet så vill jag som sagt vädja till att en utförlig rapport blir sammanställd och att den rapporten går att få tag på, att alla inblandade parter kan ta del av den, svart på vitt, de måste och skall bli ett krav.

Att kosthållsenheten i Jakobstad till hösten skall sluta upp med halvfabrikat är ett välkommet upplägg som på alla sätt bör understödas och bejakas av staden själv, beslutsfattarna och politikerna annars är risken överhängande stor för att det etta steget man tog framåt fort blir två steg bakåt.

10 kommentarer:

Nina (Flo) sa...

Jag följer med din kamp Christian, även om jag inte tagit mig tid att kommentera dina inlägg på länge. Det är ett fint jobb du gör! Jag har också försökt aktivera mig lite här söderut. Blev till min stora glädje inbjuden att hålla föreläsning för hela skolans föräldrar (lågstadiet mina barn går i). Det kommer att handla mycket om äkta, mättande, bra mat av goda råvaror. Jag talar också lite om skolmaten. Och innan du hinner påminna mig Christian ;) så jo, jag tänker särskilt betona vikten av att äta tillsammans med familjen och att laga maten samt sitta ner och ta det lugnt när man äter! Ser fram emot uppdraget, det blir 11.4.

Christian Tikkanen sa...

Så bra Nina! Desto flera vi blir som påkallar skolmatens otroliga betydelse för eleverna desto bättre. Skolan har en kulturfostrande roll i skolmaten, köksorna är kulturbärare och spelar en viktig roll i det sammanhanget. Som matambassadör kan jag nämna för dig att till hösten startar Operation skolmat på nytt, pengarna väntar de bara på nu från staten. Och Allebarnsrätten samt någonting så fint som Skolmatsakademien har jag kontakt med för att skapa en systerorganisation i Finland med. allt detta sker i Höst under det Nordiska sammarbetet som Finland är värd för i år. Som Matambassadör ser jag nu mycket mera positivt på framtiden också för Finlands del. Mycket händer i det dolda nu som jag senare kan offentliggöra för er alla.

MoWe sa...

Måste kommentera den där nedersta bilden. Såna där serveringskärl borde bannlysas i skolmatsalar. Ser mer ut som utfodringsskålar till djur(t.om svärmors hund har vackrare skålar.) Fram med glas- och porslinskålar i matsalen och låt de där kipporna hållas i köket! Skulle man ha lust att hälsa alla skolkök.

Christian Tikkanen sa...

Helt sant Monica. Lyckligtvis så var det där väl nog bara ett engångstillfälle som inte lär ska upprepas mera, enligt vad jag blivit informerad om. Men vist ser det onekligen oaptitligt ut...! Vi hörs.

MoWe sa...

Men vad är det i den där skålen??

Christian Tikkanen sa...

en korvsås...........gjord enligt receptet: Osmakligt och Onyttigt, minkmat med finess.........

Christian Tikkanen sa...

Översta bilden trodde barnen var fråga om bullaskivor eller fattiga riddare, döm om förvåning när det informerades om att det nog var fiskfärs i fatet....... man kunde slita sitt hår, men då jag inte har nästan något kvar får jag börja slita hustruns......

MoWe sa...

Stackars kvinna;)

Bakpappa sa...

Jaha, jag trodde det var bulla och nån sorts vaniljpudding eller -sås...

Christian Tikkanen sa...

Nej det var det inte, tyvärr. Det var mat lagad utan någon som helst kärlek och omsorg. Jag har blivit lärd via den hårda skolan att EN SUR KOCK LAGAR ALDRIG GOD ELLER APTITLIG MAT. Och det här är ett typ exempel på det, ett skolexempel taget som ur en lärobok om hur man inte skall göra med maten. Här har nog, (även om köksorna inte borde risas) även kökspersonalen all orsak att ta till sig den här kritiken, att man ens ids servera den här smörjan, det är det bästa beviset på likgiltighet och arrogans enligt min mening, då får alla andra tycka vad det vill, men jag blir rent ut sagt förbannad.