MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 18 mars 2011

Lammkotlett och rotsakspytt.


Lammkotlett med rotsakspytt
och en kraftig lammsky


Receptet för 4 personer
Ingredienser:

4 st lammkotletter
2 st morötter
2 st palsternackor
1 stor bit rotselleri
½ kålrot
2 st rödlök
2 st rödbetor
4 st potatisar

salt och peppar
½ liter rödvin
½ liter grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 msk Smör

1: Börja med att skala alla rotfrukter, och kom ihåg, skalet och putset lägger du i kastrullen för att koka den egna fonden! Skär sedan alla dina rotfrukter i lagom stora tärningar, ca 1x1 cm i diameter. Lägg dem i en skål med kalt vatten, det gör du för att bland annat potatisen inte skall svartna under tiden du gör klart allt annat för  anrättningen.

2: Koka skal resterna och fin-putset i minst ½ timme, allra helst längre, det går ypperligt att göra det här momentet dagen före så slipper man vänta på att fonden skall bli färdig då du egentligen skall koka den i minst 4 timmar om resultatet skall vara riktigt bra.

3: Sila fonden och ta tillvara vätskan, lägg den i en kastrull och häll på vinet och sockret, låt det koka ihop tills halva mängden vätska återstår, rör i tomatpuren, salta och peppra samt smaka av, tills sist rör du i smöret och såsen är färdig.

4: Stek lammkotletterna i stekpannan tills det fått en vacker färg och är  lagom brynta. Ta dem upp och låt dem vila i folie.

5: Häll bort vattnet från dina tärnade rotsaker och stek dem i den samma pannan du nyss stekte dina lammkotletter, salta och peppra och smaka av. Rotsakspytten får gärna vara lite "al dente", med ett
lagom tuggmotstånd. Såsen lägger du som en spegel på tallriken och monterar allt det andra vackert över. Har du färsk timjam strör du några kvistar över till sist och serverar genast.

Bon appetit.

Inga kommentarer: