Lammkotlett med rotsakspytt
och en kraftig lammsky
Receptet för 4 personer
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
4 st lammkotletter
2 st morötter
2 st palsternackor
1 stor bit rotselleri
½ kålrot
2 st rödlök
2 st rödbetor
4 st potatisar
salt och peppar
½ liter rödvin
½ liter grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 msk Smör
4 st lammkotletter
2 st morötter
2 st palsternackor
1 stor bit rotselleri
½ kålrot
2 st rödlök
2 st rödbetor
4 st potatisar
salt och peppar
½ liter rödvin
½ liter grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 msk Smör
1: Börja med att skala alla rotfrukter, och kom ihåg, skalet och putset lägger du i kastrullen för att koka den egna fonden! Skär sedan alla dina rotfrukter i lagom stora tärningar, ca 1x1 cm i diameter. Lägg dem i en skål med kalt vatten, det gör du för att bland annat potatisen inte skall svartna under tiden du gör klart allt annat för anrättningen.
2: Koka skal resterna och fin-putset i minst ½ timme, allra helst längre, det går ypperligt att göra det här momentet dagen före så slipper man vänta på att fonden skall bli färdig då du egentligen skall koka den i minst 4 timmar om resultatet skall vara riktigt bra.
3: Sila fonden och ta tillvara vätskan, lägg den i en kastrull och häll på vinet och sockret, låt det koka ihop tills halva mängden vätska återstår, rör i tomatpuren, salta och peppra samt smaka av, tills sist rör du i smöret och såsen är färdig.
4: Stek lammkotletterna i stekpannan tills det fått en vacker färg och är lagom brynta. Ta dem upp och låt dem vila i folie.
5: Häll bort vattnet från dina tärnade rotsaker och stek dem i den samma pannan du nyss stekte dina lammkotletter, salta och peppra och smaka av. Rotsakspytten får gärna vara lite "al dente", med ett
lagom tuggmotstånd. Såsen lägger du som en spegel på tallriken och monterar allt det andra vackert över. Har du färsk timjam strör du några kvistar över till sist och serverar genast.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar