MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 4 mars 2011

Menyn för dagen!

 Förrätt:
Hackekorvs och potatis-chipstorn
med en lökflusch och marmor dressing


Ingredienser:

Några skivor stark medwurst, (5 st per/person) eller allra helst, som för mig, en korv gjord på ett gammalt
bonde recept just av bonden själv, köpt dessutom på en bondemarknad. En slags
hackekorv gjord på kött från ko. blod och kryddor.
Lika många tunna skivor av råpotatis
 ½ dl strimlad rödlök
Några brutna salladsblad

½ dl soya
1 dl olja
2 msk balsamvinäger

1: Stek potatisskivorna i olja just så länge att det blir vackert bryntra och krispiga i konsistens, lyft dem upp och låt dem svalna.
2: Blanda ihop sallad och lök och placera en lagom mängd på varje tallrik. Gör ett torn av korvskivor och potastis, lag på lag över salladen ( Lökfluschen).
3: Blanda ihop soya. olja och balsamvinäger och skeda över på tallrikarna runt om din korv och potatispelare.
Om en stund märker du hur soyan och vinägern delar sig från oljan och bildar ett slags marmorerat mönster, det är vad vi eftersträvar.


Varmrätt:
Ångkokt torskrygg och en pikantsås
smörslungade grönsaker och pressad potatis

Ingredienser:

300 g torsrygg, dvs: Ryggsidan av filen, urbenad och putsad
 2 msk finskuren dill
100 g smör
Salt och peppar

Några små buketter broccoli

1 dl creme frech
2 msk fiskrom
1 tsk riven pepparot
1 liten gul lök i små tärningar
1 st syrligt äpple i små tärningar
1 msk majonäs
salt och peppar

1: Blanda först samman ingredienserna för pikantsåsen och rör om ordentligt, ställ i kylen för minst en halvtimme.

2: Koka torskfilen i en för ändamålet tillägnad kastrull där fisken inte ligger i vattnet utan ligger en bit ovanför och av ångorna blir kokad, koka den inte mera en exakt 2,5 minuter, låt den vila i ½ minut varpå den serveras genast. Broccolin eller andra grönsaker du valt att använda blancheras hastigt och värms upp i rikligt med smält smör. Grönsakerna lyfts upp ur smöret och den finskurna dillen tillsättsa i smöret, rör om och smaka av.
Dillsmöret hälls sedan över fisken vid servering. Servera med kokt pressad potatis till. 

Bon appetit

Inga kommentarer: