Det var klosterträdgårdsmästare och apotekare som på medeltiden grundlade sparrisens goda rykte och höga anseende och även om man på medeltiden inte hade klart för sig de höga halter av vitaminer och mineraler och den låga kalori- och fetthalt som sparris har, hade sparrisen ett starkt rykte om sig att vara mycket nyttig och till och med besitta ”mystiska krafter”.
Ludwig den XIV hade en stark tro på sparrisens undergörande egenskaper och han lät plantera sparris i sin slottsträdgård. Det var också då som sparrisen fick sitt attribut som ”Kunglig grönsak”. Vid denna tidpunkt gjorde också sparrisen sin entré i de tyska adelshusen, och sparris från egna odlingar serverades vid finare mottagningar. De första sparrisrecepten dyker upp redan 1581 i ”New Kochbuch”. Författare till dessa var Max Rumpold, som var kock hos Kurfursten i Mainz.
Kokning av sparris har alltid varit föremål för diskussion och att koka den här ädla grönsaken på det rätta sättet fordrar mera skicklighet och kunnande än bara tur. Det finns många olika påståenden om hur sparrisen skall kokas och det flesta av dessa råd kan möjligen komma under kategorin acceptabla, fast merparten av dem är urussla. Jag har både sett och smakat sparris som rent ut sagt sett ut som den blivit släpad efter en bil, helt sönder-kokt. Och jag har fått uppleva sparris som näst intill skändning knappt fått sig ett vattenbad heller.
Förutsättningen för att sparrisen blir kokad på det enda rätta sättet är följande, och kom ihåg att detta är ett gammalt Italienskt köksråd:
"Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar". I vårt närmaste grannland Sverige har man likt Italien, Frankrike och främst Belgien med staden Gent, en egen festival för den här "Kungliga grönsaken". Sparrisfestivalen inleds i Sverige den 5 maj och pågår till den 27 maj. Och det är just nu som den här grödan är som bäst. Ta för er och behandla den med respekt. (Ps, den går även utmärkt att stekas ). Bon appetit |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar