MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 15 april 2011

Gratinerad frukt


Gratineradf frukt med sauternes zabaglione


Lägg i en djuptallrik en del frukter bestående av några kärnfria vindruvor, några äppelklyftor, några bananskivor, päron klyftor och en och annan jordgubbe om det är säsong för det, eller andra bärblandningar, tex: skogsbär. Koka till detta en helt vanlig zabaglione som du smaksätter med lite  Franskt desservin " Sauternes". Häll sedan zabaglionen över frukten och strö över lite socker och kanel. Gratinera i ugnen ca 5-7 minuter i 200 graders värme eller tills ytan på zabaglionen blivt svagt brynt och sockret har karamelliserat sig.

Servera med ett rökigt dessertvin, Tex: Moscatell de Setubal eller med ett milt blommigt dessertvin.


Bon appetit



Inga kommentarer: