Färsk stekt Havslax med pommes duchesse
och ättiksgurka
Ett så typiskt Norskt recept som det går ann att få det. Och en så kortreist måltid som möjligt då fisken är fångad i Oslo-fjorden och har på sin höjd färdats högst 3 mil förren den hamnat i stekpannan. Och blivit serverad med några ytterst få, men delikata tillbehör. Det är så här den Norska färska havslaxen skall presenteras, från havet direkt på tallriken utan några mellanhänder som blandat sig i leken.
Vad jag med detta vill ha sagt är att den Färska Norska Havslaxen hör inte hemma på den Finländska marknaden där finländska egna, minst lika fina om inte även bättre fiskar finns att få tag på. Det är platsen och tillfället som bjuder på den kulinariska upplevelsen och inte det som importerats, det bör vi ha i minnet eller hur?
Den här laxen har inte blivit tillkrånglad, den har helt enkelt stekts i smör och penslats med en nordisk pesto samtidigt som den blev stekt, enkelt och lätt, inget mer. Serverad med slang-gurka som fått marinera sig i ättikslag en kort stund, Norsk traditionsmat så det förslår, och här hör denna lax hemma, ingen annanstans.
Bon appetit
2 kommentarer:
Hej,
Hoppas du fick mitt mail. Dessvärre var vi tvugna att stanna hemma pga att pojkarna i familjen blev sjuka. Men vi försöker komma till Norge i juni/juli istället och då kommer vi gärna och hälsar på er.
Jo Jag fick mailet dit. Så synd att ni inte kunde komma till Norge, men vad kan man när någon blir sjuk. Vi måste återkomma och så skall ni krya på er där borta i Finland.
Skicka en kommentar