Sitter bland tusen och åter tusen vitsippor och känner mig som en av dem. På tal om blommor och örter, nu spirar de första gröna skotten av nässlorna, harsyran och ängssyran. Tänk så mycket underbart bara dessa tre olika örter kan åstadkomma i det egna köket. En krämig nässelsoppa med nybakat rågbröd till, en byxad abborrfile stek i smör med en harsyresås, eller en sikfile med ängssyresmör och pressad potatis, det ni en försmak av sommaren. Låt fantasin flöda i köket.
Harsyresåsen
Plocka ca 2 dl harsyra blad, (det där bladen som liknar lite på rödklöverblad)
1 tsk salt
½ tsk socker
ca 1 dl rypsolja
½ tsk pumpafrön
Mixa allt i en mixer till en slet sås, typ en slags pesto. Servera till abborrfilen eller bara pensla fisken med såsen förren du steker eller grillar den.
Ängssyra smör
½ kg smör ( rumstempererat)
1 dl ängssyrablad
Strimla eller finhacka syran och blanda in det i det rumsvarma smöret, ställ i kylskåp att stelna till igen.
Använd sedan som en slags kryddsmör till fisk. ( sik eller gös är utmärkta smörälskare).
Bon appetit
2 kommentarer:
Ängssyrasmör låter gott. Lagade hr en "nässelsmörrulle" (med smör, förvällda avsvalnade finhackade nässlor, lite vitpeppar) och lade i frysen så kan man ta fram och skiva upp som örtsmör t.ex till en nystekt gösfilé...
Nässelsmörrullen låter också den god. Kan just tänka mig hur god den är till en nystekt fisk som gös. Jag blir avundsjuk på både smöret och gösen, och i all synnerhet på gösen som inte finns här i Norge.
Skicka en kommentar