MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 6 maj 2011

Att äta klimatsmart.
Finlands ordförandeskap 2011
Finland är ordförandeland för Nordiska ministerrådet år 2011. Till huvudtema för ordförandeskapet har Finland valt hantering av klimatförändringarna på alla nivåer. Målet är att de nordiska länderna ska få en ännu synligare roll som en stark och enad klimatpåverkare. Även vi kockar har en möjlighet att påverka genom våra val av ingredienser och råvaror. Att äta klimatsmart betyder inte att vi skall avstå ifrån att äta gott eller mångsidigt. Vad det egentligen handlar om är att vi skall värna om vår miljö, se till att så lite miljöavgaser och giftiga ämnen släpps ut i naturen som möjligt. Som kockar kan vi hjälpa till i detta för oss alla så viktiga mål med att värna miljön och naturen genom ett så enkelt bidrag som att välja råvaror som är lokalproducerade och kortresta, på så vis slipper vi alla de långa transporter som förorsakar en hel del avgaser. 

Närodlat, lokalt och kortrest kommer säkert att vara en del av klimatprogrammet för år 2011 och som sagt där kan vi alla kockar göra en fin insats genom av att välja råvaror nära oss själva. Välja råvaror som man vet är odlade om nu inte i den omedelbara närheten så i varje fall i den egna kommunen, Och det bästa av allt är att vi kan ge maten en egen identitet, någonting som man vill förknippa med den egna regionen och landskapet samtidigt som det bidrar till en hållbar utveckling. En utveckling där både bonden, kocken och du som gäst är med om att påverka någonting till det bättre. Smaklig måltid.

Här serverades som en förrätt:
 Bakt laks med ättiksgurka och kaviarpotatis
samt brynt pilgrimsmussla med gräslök

Bon appetit


Inga kommentarer: