MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 13 maj 2011

Den vårliga TorskenBovete-panerad Torskrygg, spröda vårprimörer
med matvete, skirat smör och gräslök samt
en ärtconsommé


Ingredienser:

150 g torskfile, (ryggbiten)
1 msk bovete
salt och peppar

20 g gröna ärter
1 dl fiskfond
½ dl vitvin
1 tsk smör
salt

några små blomkålsknippen
2 st gröna sparris delade i två
Vårlök skuren i grova bitar
Halv paprika utan skal, skuren i bitar
(Rosta paprikan i ugnen och skalet går att ta bort)
2 msk matvete

100 g smör
1 msk gräslök
salt och peppar
saften av en citron

1: Salta och peppra fisken och panera den i bovetemjöl. Låt stå och vila under tiden du förbereder allt det andra.

2: Koka matveten i vatten tillsammans med några nejlikor, ett lagerblad, 3 msk ättika, salt och 1 tsk socker. koka dem i max 15 minuter. OBS! Häll inte av vattnet när det är färdiga, lägg i alla rotsakerna i det varma vattnet tillsammans med matvete kornen och låt de stå och dra i sig av smakerna ur vätskan i 3 minuter, och så blir det även lagom mjuka och inte sönder kokta.

3: Stek fisken i het stekpanna med lite av smöret, ös då och då, men stek inte fisken mer än max 1,5 minuter på var sida, pressa saften av en citron över, tillsätt resten av smöret samt den hackade gräslöken, ös över fisken och dra av värmen, servera.

- Ärtconsommén skall serveras lite varm, men går också att serveras kall. Gör så här: sätt alla ingredienserna för consommén i en kastrull, låt det koka upp och mixa det därefter med en stavmixer till en slet och lättflytande konsistens, behövs det tillsätter du lite mera vitvin, salta och peppra, smaka dig fram.


Bon appetit.

Inga kommentarer: