MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 14 maj 2011

En del av livets söta


Ta vara på tillfället då det bjuds. Det spröda, unga och kraftigt syrliga rabarberskaften är som bäst just nu. Visste du att rabarber och tjinuski är en kombination som saknar motstycke, det är en smakupplevelse som hör hemma i både slott och kojja. 

Ta fram några vackra kaffekoppar, skala ett par rabarberstjälkar och skär dem i tunna bitar. Lägg rabarberbitarna i kaffekopparna just så mycket att det fyller 1/3 del av koppen. Koka så en tjinuskisås på 2 dl grädde, 1 dl socker och 1 msk sirap, en gnutta kanel i. Koka grädden tills sockret med sirapen blir lagom trögflytande, men inte för tjock ändå, det är nämligen fort gjort om man inte följer med koket att det tjocknar till en hård massa när det sedan stelnar. Vi vill ha tjinuskin endast trögflytande, när den är färdig häller du den direkt över i kaffekopparna och låter det svalna i ca ½ timme i rumstemperatur, då blir rabarbern just lagom mjuk i sin konsistens den med. En efterätt som andas rysk tradition och är absolut en gastronomisk pärla. I all sin enkelhet är den ändå väldigt avancerad i smak, en efterätt som passar vilken gäst som helst. 

Bon appetit

Inga kommentarer: