Ta vara på tillfället då det bjuds. Det spröda, unga och kraftigt syrliga rabarberskaften är som bäst just nu. Visste du att rabarber och tjinuski är en kombination som saknar motstycke, det är en smakupplevelse som hör hemma i både slott och kojja.
Ta fram några vackra kaffekoppar, skala ett par rabarberstjälkar och skär dem i tunna bitar. Lägg rabarberbitarna i kaffekopparna just så mycket att det fyller 1/3 del av koppen. Koka så en tjinuskisås på 2 dl grädde, 1 dl socker och 1 msk sirap, en gnutta kanel i. Koka grädden tills sockret med sirapen blir lagom trögflytande, men inte för tjock ändå, det är nämligen fort gjort om man inte följer med koket att det tjocknar till en hård massa när det sedan stelnar. Vi vill ha tjinuskin endast trögflytande, när den är färdig häller du den direkt över i kaffekopparna och låter det svalna i ca ½ timme i rumstemperatur, då blir rabarbern just lagom mjuk i sin konsistens den med. En efterätt som andas rysk tradition och är absolut en gastronomisk pärla. I all sin enkelhet är den ändå väldigt avancerad i smak, en efterätt som passar vilken gäst som helst.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar