MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 22 maj 2011

Ett av mina smultronställen


Kan inte låta bli att nämna denna plats även om det är med en risk för att upprepa mig själv. Men detta är ett av mina absolut bästa smultronställen.

Året var 1862 när Tågstationen på Løten blev byggd. Samma år som en stambana mellan Hamar-Elverum blev färdig, den så kallade Rørosbanan. Då var det Norges första statsbana. Tiderna har förändrats sedan dess och när automatiseringen av spårväxlar och nedläggning av en del mindre stationer blev aktuellt försvann med det också en hel del värdefull och traditionsrik kulturhistoria.

Løten tågstation är en av det få stationer i Norge som fortsättningsvis är i drift. I dag drivs den av några driftiga kvinnor som brinner för det närodlade och den kortresta maten. Tågstationen har blivit en knutpunkt för det lokalodlade och den kortresta maten i ett vidare perspektiv. Løten tågstation är i dag också en lanthandel och ett kulturcentra där maten och kulturen möts på ett närmast intimt sätt och därmed sätter sin prägel på området. Man har lyckats med att få stationsbyggnaden och det närliggande området fredat och i dag är det ett kulturarv man månar om att hålla levande. På Løten nærstation og lanthandleri, kan du om du så vill köpa tågbiljetter för både inrikes som utrikes trafik, någonting som är högst ovanligt i dag på så små stationer som denna. Men här stannar faktiskt alla tåg som skall passera just av den anledningen att man är mån om att kunna visa fram denna station som någonting historiskt och värdefullt.

Løten nærstasjon og lanthandleri omnfattar idag försäljning av lokala produkter, produkter som fått både nationell och internationell uppmärksamhet, här kan du köpa eller smaka den lokala glassen med akvavit-smak, köpa hjortkött som är kryddat med den egna akvaviten eller Braastads konjak, du kan avnjuta en kaffekopp med något kallt eller varmt tilltugg till samtidigt som du får dig serverat en högklassig konsert i form av något musikaliskt verk, någonting som är anpassat för att rymmas in i den lilla stations och lanthandel-byggnaden, du får helt enkelt serverat en portion " Smaken av Løten". Stället är absolut värt ett besök, ett av mina smultron-ställen och det ligger bara 1 timmes bilkörning ifrån Oslo.


Bon appetit

Inga kommentarer: