MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 15 maj 2011

Nordisk Mat, en världssensation
Den Nordiska maten skördar stadigt allt flera och flera priser, medaljer och för att inte tala om ett stort anseende  bland folk ute i den stora världen. Den nordiska maten har blivit intressant av en så enkel anledning som råvaran. Här i norden har vi massor av fruktsam jord och natur att ösa ur, vi plockar bär och svamp, fiskar, mjölkar korna som betar på vår mark, och jagar vilt. Allt detta är unikt i världen, lika unikt som vår allemansrätt, någonting som bara finns i norden och som resten av världen är avundsjuka på. Vi har uråldriga arter av får, svin och kor, 50 sorters bär, 110 typer av rabarber och mer en 700 äppelvarianter, och det viktigaste är klimatet och jordmånen. Den långa, svala växtperioden och överflödet av ljus, vi har en hel del att vara stolta över. Och tänk ett vilt blåbär kan inte jämföras med ett holländskt växthus blåbär när det gäller aromer och antioxidanter. Det är det här som är det grundläggande i den nordiska maten att råvarorna skall vara av högsta kvalitet, lokala och närodlade.

Populariteten för den nordiska maten har växt något otroligt det senaste tio åren. Och utan att nu glorifiera allt för mycket vågar jag ändå påstå att aldrig förr har det nordiska köket blivit så globalt erkänt, respekterat och omtyckt som i dessa tider. Orsaken till det är direkt enkel, det är alla dessa nordiska kockars förtjänst som med en stark vilja och tro på den nordiska råvaran skapat förutsättningarna och gjort att det blivit möjligt. De Nordiska kockarna har aldrig förr skördat så många medaljer och utmärkelser i stora tävlingar som det gör nu. Jag har säkert nämnt det i något tidigare inlägg att så sent som i fjol sade Gastronomen Paul Bocusé, mannen bakom den prestigefullaste kocktävling i världen, Bocusé D`or i Lyon, Frankrike, att, citat: -Inte nog med att det nordiska kockarna har kommit och börjat blanda sig i våra grytor, nu har det för sjutton kommit och stulit medaljerna av oss också-. citat slut.

Frontfiguren för det som man i dag omtalar som det Nya Nordiska Innovativa Köket är ingen mindre än Dansken Claus Meyer och Meyers Madhus. Han lanserade begreppet den Nya Nordiska innovativ maten genom en enkel men påtaglig filosofi, nämligen den att maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. I dag är det här mera en bara en filosofi i den nordiska restaurangkulturen, den har blivit till en livsstil och någonting vardagligt. En av, eller rättare sagt i dag världens bästa restaurang är NOMA i Danmark, utmärkelserna och medaljerna den restaurangen skördat genom åren är häpnadsväckande och  nu vallfärdar människor från hela världen, så väl vanligt folk som gastronomer, till Danmark för att göra ett besök till den omtalade restaurangen, enda nackdelen är att vill du besöka dem måste du boka bord minst ett halvår på förhand. NOMA= Nordisk Mat. ( Rankas som världens bästa restaurang 2011, och har även 2 michelin stjärnor på nacken. Jag ber att få gratulera!

Bon appetit

Inga kommentarer: