Populariteten för den nordiska maten har växt något otroligt det senaste tio åren. Och utan att nu glorifiera allt för mycket vågar jag ändå påstå att aldrig förr har det nordiska köket blivit så globalt erkänt, respekterat och omtyckt som i dessa tider. Orsaken till det är direkt enkel, det är alla dessa nordiska kockars förtjänst som med en stark vilja och tro på den nordiska råvaran skapat förutsättningarna och gjort att det blivit möjligt. De Nordiska kockarna har aldrig förr skördat så många medaljer och utmärkelser i stora tävlingar som det gör nu. Jag har säkert nämnt det i något tidigare inlägg att så sent som i fjol sade Gastronomen Paul Bocusé, mannen bakom den prestigefullaste kocktävling i världen, Bocusé D`or i Lyon, Frankrike, att, citat: -Inte nog med att det nordiska kockarna har kommit och börjat blanda sig i våra grytor, nu har det för sjutton kommit och stulit medaljerna av oss också-. citat slut.
Frontfiguren för det som man i dag omtalar som det Nya Nordiska Innovativa Köket är ingen mindre än Dansken Claus Meyer och Meyers Madhus. Han lanserade begreppet den Nya Nordiska innovativ maten genom en enkel men påtaglig filosofi, nämligen den att maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. I dag är det här mera en bara en filosofi i den nordiska restaurangkulturen, den har blivit till en livsstil och någonting vardagligt. En av, eller rättare sagt i dag världens bästa restaurang är NOMA i Danmark, utmärkelserna och medaljerna den restaurangen skördat genom åren är häpnadsväckande och nu vallfärdar människor från hela världen, så väl vanligt folk som gastronomer, till Danmark för att göra ett besök till den omtalade restaurangen, enda nackdelen är att vill du besöka dem måste du boka bord minst ett halvår på förhand. NOMA= Nordisk Mat. ( Rankas som världens bästa restaurang 2011, och har även 2 michelin stjärnor på nacken. Jag ber att få gratulera!
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar