MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 25 maj 2011

Nordiskt samarbete också i köket.
Kokt grön sparris med Tynset-skinka från Norge
Svensk löjrom i syrlig-gurk-kappa 
och en morotskräm från Finland

På ambassader är det viktigt att kunna ge gästerna en så upplevelsefylld måltid som möjligt, bästa sättet att göra det på är att bjuda gästen/ gästerna på det egna landets smaker. Har du bordsgäster från Sverige, Norge och Finland gör du klokt i att servera nordisk mat med genuina nordiska smaker för dina gäster, det tror jag att uppskattas mera än om du bjuder dem på något syd europeiskt alternativ. Man är med om att utföra och skapa ett nordiskt samarbete, om så bara på den lilla tallriken, men ändå på ett sätt som samlar alla gästerna till en diplomatisk gemenskap. Jean Anthelme Brillat-Savarin kunde inte ha sagt det bättre, citat:

"Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av det andra njutningarna".

Bon appetit.

Inga kommentarer: