söndag 22 maj 2011

Ogräs eller delikatess? Avgör själva!

 Plocka en handfull nässlor, några blad av harsyra, gräslök,
en maskrosblomma och lite lavendel.
 Knäck ett ägg och separera gulan från vitan, gulan sätts att sjuda i vatten
 tills den är fast i konsistens. Förväll nässlorna och hacka gräslöken fint.
Sila bort vattnet från nässlorna och lägg dem i en kastrull med 3 dl nytt
vatten, den hackade gräslöken och 1 dl grädde, låt koka upp. Mixa med 
stavmixer till en slet och fin konsistens. Låt svalna. Vispa äggvitan till hårt 
skum och tillsätt detta i soppan samtidigt som du kör med mixern för att 
piska vitan in i soppan. Serveras som på bilden nedan.

Lägg i botten på en djuptallrik den pocherade äggulan.
Häll över en lagom mängd nässelsoppa och dekorera med
blomblad från gräslök, maskros, lavendel och några harsyreblad.

Närmare naturliga smaker än så här kan du inte komma.

Bon appetit.

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Vackert. Somrigt. Lockande.

Christian Tikkanen sa...

Tack, jo somrigt, fast för tiden har sommaren behagat lysa med sin frånvaro då det bara regnat och varit lite kyligt, så det har blivit till att sätta sommaren på tallriken i stället. God fortsättning till dig.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen