MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 29 maj 2011

Staden med det lilla extra!

Drøbak, den lilla kust staden inklämd mellan fjäll och fjord har en hel del att bjuda på för sina turister. Här kan man besöka bland annat julenissens verksted, en byggnad som påminner om jultomtens verkstad i det finska lappland fast i en mycket mindre skala. Här kan du smyga dig in bland gamla hus i gränder och trånga gator som nästan omsluter en och trots den påfallande trängseln ändå känns familjära och inbjudande. Här kan du vila dina ögon på det mest underbara små planteringar och pittoreska trädgårdar, här frodas romantiken och kärleken till den egna trädgårdstäppan. Och inte nog med det, här får även gommen sitt lystmäte. Den omedelbara närheten till havet har satt sin prägel på många av stadens fina restauranger och allra bäst märks det på den restaurangen som ligger nere vid vattnet.

Skipperstuen restaurang är en restaurang jag tycker, eller jag inte bara tycker det, utan anser att den bör få ett extra omnämnande som den allra bästa i sitt slag i Dröbak. Här bjuds du på läckerheter från havet som smakar  som de skall, rena och äkta i sin smak. Både miljön, maten och servicen, ja allt i sin helhet är fullständigt och perfekt. Och så skall det även sägas att när jag/ vi för en gångs skull går ut för att äta så har vi kanske en aning högre ställda krav och förväntningar en vad folk flest väntas ha. Då man själv är i branschen och dagligen gör mat enligt konstens alla regler så sätter man kanske ribban lite högre en normalt. Skipperstuen restaurang uppfyllde alla kraven över förväntan och hit kommer vi flera gånger, det blev ett av våra smutronställen.Ett stort tack till hela personalen  för deras otroligt omsorgsfulla och närvarande service. Ni gör ett gott arbete och för den värdefulla restaurangkulturen i rätt riktning. Ha det gott.

Bon appetit

Inga kommentarer: