MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 9 juni 2011

Årets grönsak 2011

Trädgårdsförbundet och föreningen för inhemska trädgårdsprodukter väljer varje år i Finland en eller flera grönsaker till årets grönsak. I år valdes kålroten och rovan i gemenskap till årets grönsak. Både rovan och kålroten är grönsaker som sällan används och ofta faller i glömska. Vid valet av årets grönsak har man tagit fasta på att kålroten och rovan är ekologiska, hälsosamma och smakfulla rotsaker av vilka man kan producera ett stort utbud av rätter. Kålroten och rovan hör av gammal tradition till vår matkultur och man hoppas på detta vis ge kålroten och rovan en större publicitet och kännedom och att de skall finna vägen ända fram till mat-tallriken i både hemmet och det offentliga köket.


Bild: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson


Tips från kocken:

Apelsininkokt kålrot 
Ingredienser:

1 st medelstor kålrot
½ liter färsk apelsinsaft
1 msk rivet apelsinskal
80 gram smör
2 msk socker
Salt och peppar

Skala kålroten och skär den därefter i små tärningar om 1x1 cm i storlek. Häll apelsinsaften i en lagom stor kastrull. Tillsätt den tärnade kålroten, apelsin skal, 2 msk socker och låt allting koka tills kålroten sugit upp nästan all vätska (karamelliserats) och har blivit ordentligt mjuk. Montera i smöret och rör om försiktigt. Salta och peppra samt smaka av. Det här är ett ypperligt tilltugg till allt lamm och fårkött och passar även utmärkt till både fisk och oxkött. Vill du kan du också tillsätta färsk skuren timjam med kålroten.


Kålrotens förmaningstal

Till undertecknad en söndag
med anledning av att han som fordom Israels barn
högljutt knorrat framför kålrotsfatet.
Detta är kålrotens tal, den från danernas örike komna,
förrn hon försvann i min buk, hon talade visdomens ord:
'Banna mig ej för min smak, min fulhet och vattenhalten,
vet att jag kom som av Herran och damp på ditt tomma bord.

Ty när på Sundet jag färdats och hamnat hos dig i din koja,
och du med slidkniven fjällat mitt sega och spruckna skinn,
innan i grytan jag går, skuren i hundrade bitar,
tala jag vill och lätta, broder ditt sorgtyngda sinn!

Håna mig icke, jag arma, danska och knöliga kålrot,
icke ens på din faders tid såg man en sådan frukt.
Hälsa mig välkommen dock och fråga, nej fråga mig intet,
varför jag har en bondaktig, föga poetisk lukt!

Vet, att den doft som jag bringar är icke av kummin, persilja
icke som kostelig krydda från Dekans och Maltabars kust.
Tjock och grov är min hud och lös gör jag människans mage.
Vad än i världen jag är, någon härlighet är jag ej just.

Men jag kom som en räddande, fast något kullrig ängel,
annars dig svälten anammat, ändat din jordetid.
Därför banna mig icke, men håll din kniv i beredskap,
skala mig tacksamt och noga och ät mig i djupaste frid!' 

Erik Axel Karlfeldt


Bon appetit

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Här ligger ännu en halv påse frön, för rova och kålrabbi.

Ska sås i helgen:-)

Fina minnen av rovor.. när vi var barn, och var länge vid simstrand eller ute, och man var hungrig och cyklade förbi ett rovfält..(vanligt förr, för man använde ofta rovor som djurfoder).. då tog man var sin, skalade och åt.. och det är härliga sensommarminnen, som få är förunnade idag.. Smaken, saften, doften.. det färska nyskördade och råa.

Bra att den får komma till heders pånytt..

Christian Tikkanen sa...

Tack för det! Prova att riva en rova nästa gång du får tag på en. blanda sedan ner hackad gräslök och 2 msk lingonsaft eller rårörda lingon och ät tillsamman med leverlåda, en perfekt kombination.