Bild: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson
Tips från kocken:
Apelsininkokt kålrot
Ingredienser:
1 st medelstor kålrot
½ liter färsk apelsinsaft
1 msk rivet apelsinskal
80 gram smör
2 msk socker
Salt och peppar
Skala kålroten och skär den därefter i små tärningar om 1x1 cm i storlek. Häll apelsinsaften i en lagom stor kastrull. Tillsätt den tärnade kålroten, apelsin skal, 2 msk socker och låt allting koka tills kålroten sugit upp nästan all vätska (karamelliserats) och har blivit ordentligt mjuk. Montera i smöret och rör om försiktigt. Salta och peppra samt smaka av. Det här är ett ypperligt tilltugg till allt lamm och fårkött och passar även utmärkt till både fisk och oxkött. Vill du kan du också tillsätta färsk skuren timjam med kålroten.
Kålrotens förmaningstal
Till undertecknad en söndag
med anledning av att han som fordom Israels barn
högljutt knorrat framför kålrotsfatet.
Detta är kålrotens tal, den från danernas örike komna,
förrn hon försvann i min buk, hon talade visdomens ord:
'Banna mig ej för min smak, min fulhet och vattenhalten,
vet att jag kom som av Herran och damp på ditt tomma bord.
Ty när på Sundet jag färdats och hamnat hos dig i din koja,
och du med slidkniven fjällat mitt sega och spruckna skinn,
innan i grytan jag går, skuren i hundrade bitar,
tala jag vill och lätta, broder ditt sorgtyngda sinn!
Håna mig icke, jag arma, danska och knöliga kålrot,
icke ens på din faders tid såg man en sådan frukt.
Hälsa mig välkommen dock och fråga, nej fråga mig intet,
varför jag har en bondaktig, föga poetisk lukt!
Vet, att den doft som jag bringar är icke av kummin, persilja
icke som kostelig krydda från Dekans och Maltabars kust.
Tjock och grov är min hud och lös gör jag människans mage.
Vad än i världen jag är, någon härlighet är jag ej just.
Men jag kom som en räddande, fast något kullrig ängel,
annars dig svälten anammat, ändat din jordetid.
Därför banna mig icke, men håll din kniv i beredskap,
skala mig tacksamt och noga och ät mig i djupaste frid!'
Erik Axel Karlfeldt
Bon appetit
2 kommentarer:
Här ligger ännu en halv påse frön, för rova och kålrabbi.
Ska sås i helgen:-)
Fina minnen av rovor.. när vi var barn, och var länge vid simstrand eller ute, och man var hungrig och cyklade förbi ett rovfält..(vanligt förr, för man använde ofta rovor som djurfoder).. då tog man var sin, skalade och åt.. och det är härliga sensommarminnen, som få är förunnade idag.. Smaken, saften, doften.. det färska nyskördade och råa.
Bra att den får komma till heders pånytt..
Tack för det! Prova att riva en rova nästa gång du får tag på en. blanda sedan ner hackad gräslök och 2 msk lingonsaft eller rårörda lingon och ät tillsamman med leverlåda, en perfekt kombination.
Skicka en kommentar