Den nordiska maten har mycket gemensamt, vi i norden har en gemensam historia och även många gemensamma traditioner. Råvarorna och smakerna är mycket lika. Vi i norden har fyra årstider, långa kustlinjer och gott om ren jord och en frisk luft, det är någonting vi skall vara ytterst stolta över samtidigt som vi också bör vara väldigt ödmjuka över att vi får ha det så. Finland är som sagt ordförandeland för det nordiska ministerrådet i år och Finland har valt att föra fram hantering av klimatförändringar på alla nivåer som huvudtema, och i det sammanhanget kommer även klimatsmart ätande in som en viktig del i programmet.
Finland och det nordiska samarbetet
Nordiska ministerrådet startade programmet ny nordisk mat 2006. Det första programmet pågick fram till 2009 och ställde upp målet att främja nordisk matkultur och gastronomi samt design och turism kopplad till mat, såväl lokalt och regionalt som internationellt. I programmets inledande fas låg fokus särskilt på livsmedel från små regionala producenter. År 2010 fattades beslutet att programmet ska fortsätta fram till 2015. Nu under Finlands ordförandeperiod 2011 har det nya nordiska köket inkluderats i målet att lyfta fram den finländska mat- och dryckeskulturen. Med andra ord har även vi ambassadkockar en synnerligen viktig roll som matkreatörer, vår främsta uppgift blir att med en målmedveten beslutsamhet främja programmets huvudtema, hantering av klimatförändringar, och tillfredställa gästerna med smaker som gör måltiden till en resa i det kulinariska Finland. Väl mött.
Bopn appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar