MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 27 juni 2011

Den Nordiska råvaran, maten, och smaken. Vårt visitkort

För utländska gäster som besöker Finland är maten ett av vårt lands första och viktigaste visitkort, turister eller businessresenärer. Maten är ett naturligt samtalsämne oberoende av hur länge man känt varandra, varifrån man kommer, vem man är och vilket språk man talar. Och maten är inte bara ett samtalsämne den är också ett medel, ett medel för att föra samman folk. Jag har sagt det förr och kommer att säga det säkert ännu flera gånger att aldrig förr har den nordiska råvaran varit så populär som den är nu, den skördar årligen många medaljer i stora och prestigefulla internationella kocktävlingar.

Den nordiska maten har mycket gemensamt, vi i norden har en gemensam historia och även många gemensamma traditioner. Råvarorna och smakerna är mycket lika. Vi i norden har fyra årstider, långa kustlinjer och gott om ren jord och en frisk luft, det är någonting vi skall vara ytterst stolta över samtidigt som vi också bör vara väldigt ödmjuka över att vi får ha det så. Finland är som sagt ordförandeland för det nordiska ministerrådet i år och Finland har valt att föra fram hantering av klimatförändringar på alla nivåer som huvudtema, och i det sammanhanget kommer även klimatsmart ätande in som en viktig del i programmet.

Finland och det nordiska samarbetet

Nordiska ministerrådet startade programmet ny nordisk mat 2006. Det första programmet pågick fram till 2009 och ställde upp målet att främja nordisk matkultur och gastronomi samt design och turism kopplad till mat, såväl lokalt och regionalt som internationellt. I programmets inledande fas låg fokus särskilt på livsmedel från små regionala producenter. År 2010 fattades beslutet att programmet ska fortsätta fram till 2015. Nu under Finlands ordförandeperiod 2011 har det nya nordiska köket inkluderats i målet att lyfta fram den finländska mat- och dryckeskulturen. Med andra ord har även vi ambassadkockar en synnerligen viktig roll som matkreatörer, vår främsta uppgift blir att med en målmedveten beslutsamhet främja programmets huvudtema, hantering av klimatförändringar, och tillfredställa gästerna med smaker som gör måltiden till en resa i det kulinariska Finland. Väl mött.

Bopn appetit

Inga kommentarer: