MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 4 juni 2011

Frälst på sik!


Rökt sikröra med kaviar och pesto
gravad sik och en tomat sallad
Smaker från Aketun, Telemark.

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

1 rökt sik
100 g sikrom
200 g gravad sik
3 msk Creme fraiche
3 msk majonnäs
1 st syrligt äpple (Grany Smith)
1 msk hackad dill

1 dl nordisk pesto

Rensa fiskköttet fritt från ben och lägg i en skål, spara lite till dekoration av tallrikarna. Skala äpplet och skär det i små tärningar eller riv det på rivjärnets grövsta del. Blanda samman med den rökta fisken, den gravade siken hackar du grovt och blandar ner i smeten tillsammans med sikrommen, kom ihåg att ta undan en del till dekoration. Tillsätt majonnäsen, dillen och creme fraichen och rör om. Ställ i kylen i någon timme.

Skär ut några rundlar eller fyrkanter av formfranska eller något grovt bröd, skvätta över citronsaft på varje brödbit. Lägg en lagom mängd av sikröran på varje brödskiva och lyft dem upp på tallrikar. Jag har valt att ställa några tomatskivor under tillsammans med små spröda lättkokta gröna sparrisknoppar, den rökta och gravade fisken jag sparat för dekoration är spridd runt tallriken tillsammans med en del nordisk pesto.

Bon appetit

Inga kommentarer: