MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 12 juni 2011

Gårdsmat-kortrest mat. Byggdeturism i vackra landskap.
Här möter du natur, kultur och människor på nära håll. Du kommer allt detta så att säga bokstavligt talat in på livet. Vad jag talar om? Jo, byggdeturism med gårdsmat-kortrest mat som sin absoluta paroll. Det är här hos dessa bönder i sitt eget landskap att man möter den nära kontakten till naturen, kulturen och maten. Här får du dig serverat en god historia och en lokal mat som du inte finner någon annanstans. Industrimaten och hamburgerbarernas reklamlockande tillbud är fjärran från detta område och skulle aldrig vinna mark i trakter som detta, här skall det helt enkelt osa kultur och lokalhistoria, det skall kännas in på kroppen att det är som om tiden stod stilla. Här skall maten, om det så bara var en plätt du blir serverad, stekas över öppen eld i en så kallad "Takka"( en stor flat och rund gjutjärns panna).

Här är maten långt ifrån industriell och storskalig. Den är handgjord och producerad av egna råvaror antingen direkt ur jorden eller från det egna fähuset. Stoltheten hos dessa bönder över vad det håller på med är inte liten och jag vågar nästan påstå att det även syns på djuren. Här vilar allt på en stabil grund, kanske inte om man ser på den verklighetsbild som omger en med alla dessa farliga stup och branta sluttningar, men när både människor och djur är i harmoni med varandra skapas också den goda gemenskap och symbios som är så tydligt påtaglig. Djuren trivs och mår bra och det märks i allra högsta grad på smaken, en så enkel liten sak som mjölken och osten, någonting som ingen mera reflekterar över hur de egentligen skall smaka, man tar det för givet att de skall smaka lika var än i landet man rör sig, eller i vilken butik man än köper de, och skulle de mot förmodan smaka annorlunda, ja då är det säkerligen något fel på dem. Men så behöver det inte alls vara. Det finns variationer i smaken på mjölken och osten har lika många smaker som det finns gårdsmats bönder. Och för oss som älskar att komma nära inpå naturen, känna på den, uppleva den och smaka på den är detta rena himmelriket och det närmaste den gastronomiska himmelporten man kan komma.

Ett stort tack till er alla på Hardangervidda
som bidrog till att vi fick uppleva en del av
det Nordiska Smakerna.
Bl.a:
Gol
Geilo
Grytebru
Ullhaug
Myrland
Trollvass fjellstugu
Numedal
Uvdal med fjällsmak
och många till.


Kalvfilé från Uvdal med rotsakskompott 
och römmesmör från Myrland

Här några av de med gårdsmat vi besökte:
www.hagaled.no 
www.villmarksaktiviteter.no

katalogen över gårdar med byggdeturism i Norge
http://www.nbg-nett.no/

Bon appetit.

Inga kommentarer: