Grillad lammfilé på en bädd med rostad rova
apelsin-jordgubbsalsa och syltad schalottenlök
Flamberad fårstek, apelsininkokt rova
och inlagda rotsaker med getostsås
Över höga fjäll och igenom djupa dalar går färden till ett av Norges, ja kanske Nordeuropas, vackraste landskap, hardangervidda, en högfjällsplatå inte mer än 300 km ifrån huvudstaden Oslo. En platå med hissnade vacker natur och med ett landskap man gärna vill förknippa med Edvard Griegs musik. I Fnland är vi vana med ett platt landskap och milsvida skogar, här är man van med höga fjäll och djupa dalar som oavbrutet avlöser varandra.
Det är också härifrån det bästa fårköttet kommer, här betar fåren i det branta sluttningarna utan några större problem. När man ser dessa brantta sluttningar och stup där fåren betar börjar man undra om inte deras bakben är lite längre en frambenen, det verkar vara helt förnöjda med tillvaron och en brant sluttning är tydligen inget onormalt för dem. Der är också här det bästa betesmarkerna ligger, här växer det en hel del blommor och örter du inte finner någon annanstans än på högfjället. Fåren blir bokstavlit talat marinerade inifrån, och det kan jag lova er märks väl på smaken i köttet. Den nordiska smakresan fortsätter. Tack till Hardangervidda och fåren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar