MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 19 juni 2011

Rökt sik, löjrom och nypotatis i en somrig sallad till midsommar!


Rökt sikröra på canapé botten och en nypotatis-sallad
med löjrom, senap och ruccola

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

200 g rökt sik
100 g löjrom
1 gul lök
1 msk hackad gräslök
½ gurka i fina strimlor
Handfull ruccola
Några nypotatisar, ca 3-4 st per person
2 msk stark senap
½ dl creme fraiche
2 msk majonnäs
Saften av en citron
1 msk hackad dill
Salt och peppar
4 st brödskivor
2-3 msk Rypsolja

1: Rensa köttet ifrån benen på fisken och lägg fiskköttet i en blandningsskål. Hacka löken fint och tillsätt den i skålen med fisken. Tag 1-2 msk av löjrommen till sidan för dekoration senare. Resten av löjrommen blandas tillsammans med majonnäsen och creme fraichen ner i fiskröran, salta och peppra samt smaka av. Låt stå i kylskåp en timme.

2: Under tiden kokar du nypotatisen i lättsaltat vatten till det blivit mjuka. Häll av vattnet och låt dem snabbt bli avkylda. Bäst gör du det genom av att låta dem ligga i kallt vatten med några isbitar i. Därefter skivar du dem i skivor och lägger dem i en skål. Tillsätt senapen, den strimlade gurkan, dillen, ruccolan, rypsoljan och saften av en citron och rör om ordentligt, salta och peppra samt smaka av. Lägg potatissalladen vackert upp på tallrikar och dekorera med en liten klick löjrom över.

3: Lägg dina brödskivor (canapéer) bredvid salladen och montera på en lagom mängd av fiskröran, vill du kan du också göra som jag gjort, nämligen, jag stänkte lite vitvin över mina canapéer förren jag monterade en tomatskiva och fiskröran över. Servera sedan genast, gärna med en kall öl eller cider till. Ett gott alternativ till midsommarbordet och utmärkt som förrätt till något grillat. 

( Ett litet tips ) Den inlagda sillen som är ett måste på det traditionsrika midsommarbordet kan utnyttjas på följande vis: Ta vara på den vätskan som den inlagda sillen ligger i, den använder du till att marinera färsk fisk i, Tex: om du har färsk abborrfile, sikfile, gädda eller lax, lägg filéerna att ligga i marinaden i minst 1 timme, därefter steker, grillar, kokar eller halstrar du dem. Servera sedan med kokt nypotatis och med någonting vi i Österbotten kallar för pikka laka (En del av vattnet man kokat potatisen i, några lökringar, gräslök, hackad dill, 3-5 msk ordentligt smör, beroende på hur mycket vatten man använt, och lite salt). Det här är mat för furstar.

Jag vet att det är lite tidigt men bättre sent än aldrig:

Till er alla

God midsommar 
och kom ihåg det enkla lilla ordspråket:

"Njut av tillvaron, det är det enkla små tingen som ger livet mening"

Bon appetit

Inga kommentarer: