MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

torsdag 2 juni 2011

Nattmat, vickning eller något enkelt!

Någonting att äta, någonting att dricka, någonting att hålla kärt, det är det enda jag begär!


Först en varm smörgås fylld med en svampstuvning
och en lite annorlunda sallad.


Sedan en Ice cream smoothie i all sin enkelhet
utan konstigheter.

Salladen gör du så här:

1: Skala en morot och skär den i mycket små tärningar. Fräs tärningarna snabbt i panna med lite olja. Ta dem upp och lägg i en blandningsskål.

2: Gör likadant med ett syrligt äpple och fräs även de snabbt i smörad panna, häll över äppeltärningarna medan de ännu är i pannan 1 msk god och lite sötaktig balsamico vinäger. Ta dem upp tillsätt dem i skålen med moroten.

3: Strimla några vårlökar och lägg i skålen. Ta några soltorkade tomater och skär dem i små tärningar. Tag en halv gurka och skär även den i mycket små tärningar. Blanda allting samman och häll över 2 msk god olivolja, servera genast till en god varm smörgås eller varför inte en grillad och saftig biff.

Inga kommentarer: