MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 4 juli 2011

Den Nordiska råvaran, maten, och smaken. Vårt visitkort del 2.

"Visionen för den nya nordiska maten är att det nordiska köket skall skapa och inspirera till matglädje, innovation, smak och mångfald, samt nå ut både nationellt och internationellt. Programmet ny nordisk mat riktar sig till alla matintresserade i norden oberoende av ålder". 

Programmet bygger på ett köksmanifest som under ett Nordiskt kökssymposium den 18-19. november 2004 utarbetades. Köks-manifestet är med det 10 budorden det nordiska kockarnas köksbibel och med den som riktlinje skapar vi behagliga måltidsupplevelser för alla gäster. Den Nordiska maten har en strålande framtid om vi alla följer dessa bud. 

Köksmanifestet hittar du här: http://nynordiskmad.org/om-nnm-ii/koeksmanifestet/ eller så kan du skrålla längst ner i bloggen min och läsa det där också. God sommar till er alla!

Pilgrimsmussla vilande på krabbmousse
med Löjrom och sparris

Några Norska smaker på en statlig tallrik för Finländska gäster!

Bon appetit

Inga kommentarer: