MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 2 juli 2011

Den sista frestelsen!


Jordgubbspannkakor med vaniljkräm
och citronfromage

Efterrätten är kronan på verket för en lyckad och god måltid, den gör måltiden komplett och stadfäster samtidigt måltidens legitimitet som den sista frestelsen för dagen. Och vem om inte Jean Anthelme Brillat-Savarin kunde ha sagt det bättre än som så här om själva måltiden:

"Låt ätandet försigå med det lugna allvar, som bevisar, att middagen är den sista av dagens sysslor, och låt gästerna betrakta sig som reskamrater, vilka gemensamt söka nå fram till samma mål".


Gör en enkel pannkaksmet och stek några pannkakor i stekpannan tills det är vackert gyllene och lagom frasiga. Låt dem svalna. Vispa 1 dl grädde till hårt skum, blanda ½ tsk gelatin pulver med saften av en citron och tillsätt den här blandningen i den vispade  grädden. Bred ut ett lagom tjockt lager av citronfromagen på varje pannkaka och över det ett tunt lager med jordgubbssylt. Rulla ihop pannkakorna och skär bort överlopps kanter.  Låt pannkakorna stå i kylen i ca 1 timme. Dela därefter varje pannkaka i två delar och lägg dem på tallrik. Dekorera med färska jordgubbar och en vanilj kräm. 

Servera med 
Ruffino Serelle. Vin Santo del Chanti 2007. Italien


Bon appetit

Inga kommentarer: