MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 17 juli 2011

Österbotten i en "fyrkant"...


Böcklingtårta på malaxlimpa
senapssås och sikkaviar

En smakfull sommarhälsning från Österbotten.

Receptet för 2 personer

-Rensa några böcklingar och lägg fiskköttet i en skål. Blanda ner 1 msk majonnäs, 2 msk creme fraiche, 2 msk sikrom, lite fint hackad gul lök, gräslök och dill, 1 msk rivet syrligt äpple, salta och peppra, rör om och smaka av. 

-Skär vackra fyrkanter av några skivor malaxlimppa ( 3 st per portion) börja med att lägga en klick av böcklingröran på den första skivan malaxlimppa och lägg nästa skiva över, fortsätt så att "mura" upp din böcklingtårta så att när du är färdig har du tre lager av brödskivor och den översta skivan låter du ännu tillsvidare vara otäckt av böcklingröran, där skall du dränka skivan med 1-2 msk citronsaft och låta "tårtan" dra i sig saften av citronen. När du gjort detta fortsätter du med att mura ihop din "tårta" på så vis att alla sidor och toppen av "tårtan" täcks av ett tunt lager av böcklingröran, det blir en slags miniatyr av en smörgåstårta.

-Dekorera "tårtan" därefter med skivade räddisor, tomat, gurka, dill eller med anndra i säsong varande örter och grödor. Servera samman med en liten strimma senapssås och en klick sikrom, nu har du skapat smaken av Österbotten i en fyrkant, och det smartta är att du kan byta ut fisken till något annat i den här skapningen. Leverpastej, finhack av saltkött eller varför inte en vegetarisk variant med kokad rödbeta, morot och kålrot som du mixar till en röra med det samma ingredienserna men då utan böcklingen förstås går ju minst lika bra . Skapa din egna variant av det här receptet, släpp lös fantasin. Och kom ihåg: "Mat skall skapas inte kopieras".

Bon appetit

2 kommentarer:

Petra sa...

Kan man få recept?

Christian Tikkanen sa...

Receptet är på kommande, håll utkik här.