Böcklingtårta på malaxlimpa
senapssås och sikkaviar
En smakfull sommarhälsning från Österbotten.
Receptet för 2 personer
Receptet för 2 personer
-Rensa några böcklingar och lägg fiskköttet i en skål. Blanda ner 1 msk majonnäs, 2 msk creme fraiche, 2 msk sikrom, lite fint hackad gul lök, gräslök och dill, 1 msk rivet syrligt äpple, salta och peppra, rör om och smaka av.
-Skär vackra fyrkanter av några skivor malaxlimppa ( 3 st per portion) börja med att lägga en klick av böcklingröran på den första skivan malaxlimppa och lägg nästa skiva över, fortsätt så att "mura" upp din böcklingtårta så att när du är färdig har du tre lager av brödskivor och den översta skivan låter du ännu tillsvidare vara otäckt av böcklingröran, där skall du dränka skivan med 1-2 msk citronsaft och låta "tårtan" dra i sig saften av citronen. När du gjort detta fortsätter du med att mura ihop din "tårta" på så vis att alla sidor och toppen av "tårtan" täcks av ett tunt lager av böcklingröran, det blir en slags miniatyr av en smörgåstårta.
-Dekorera "tårtan" därefter med skivade räddisor, tomat, gurka, dill eller med anndra i säsong varande örter och grödor. Servera samman med en liten strimma senapssås och en klick sikrom, nu har du skapat smaken av Österbotten i en fyrkant, och det smartta är att du kan byta ut fisken till något annat i den här skapningen. Leverpastej, finhack av saltkött eller varför inte en vegetarisk variant med kokad rödbeta, morot och kålrot som du mixar till en röra med det samma ingredienserna men då utan böcklingen förstås går ju minst lika bra . Skapa din egna variant av det här receptet, släpp lös fantasin. Och kom ihåg: "Mat skall skapas inte kopieras".
Bon appetit
2 kommentarer:
Kan man få recept?
Receptet är på kommande, håll utkik här.
Skicka en kommentar