lördag 30 juli 2011

Stuvad abborre a la "Pörkenäs"


Ingredienser: 
5 st hela rensade abborrar med ben
5 st medelstora potatisar, 3 st rödlök, 2 st rödbetor
2 st palsternacka, några dillkvistar och gräslök
salt och peppar samt smör till bryning av rotsakerna.

Skär alla ingredienser utom fisken i stora tärningar.



Bryn löken och rödbetan först i en lagom stor kastrull
med lock. Tillsätt potatisen och låt brynas ytterligare i
några minuter. Salta och peppra efter behag och smaka av.



När du brynt färdigt rotsakerna tillsätter du vatten, just
så mycket att det täcker rotsakerna. Sätt locket på
och låt det småputtra i några minuter.


Lägg därefter det hela abborrfileerna över rotsakerna
på toppen, sätt locket på och låt abborren bli "ångkokad"
i grytan. Fisken är färdig på några få minuter, då skall den
vara vit i köttet.


Strö över hackad dill, gräslök och en matsked tärnad
äpple, samt häll över ½ dl grädde, låt puttra ytterligare
2-3 minuter, ta av värmen och servera.



 Bon appetit

6 kommentarer:

Voisula sa...

Hei! Tämä on herkullisennäköistä ruokaa, ja sinun kuvien ja Google-kääntäjän avulla sain selvää, miten sitä valmistaa. Täällä, Suomessa on nyt ahvenia marketeissa useasti myynnissä ja haluan varmasti valmistaa tätä ruokaa. Se jäi minulle epäselväksi: mistä ruokaohje on kotoisin? Norjasta? Ruotsista? Sinun? Minulla on nyt blogi kaksikielinen (suomi-eesti) ja kun ohje joutuu minunkin blogiin ja ruoka onnistuu, sitten olisi hyvä viitata, mistä se on otettu.

P.S. Vahingossa poistin yhden sinun kommentin blogista ennen juhannusta. Siellä oli se Norjan ruoka-blogien lista. Anteeksi.

Christian Tikkanen sa...

Hej. Kivaa että sait selville miten tätä valmistaa. Recepti on kylläkin minun oma keksintö ihan nytt loman aikana luotu Suomessa. Recepti on vähän ruotsia, norjaa ja suomea omassa paketissa mutta kylläkin minun oma keksintöä. Kiva jos sitä haluaa koitaa ja jos se sen lisäksi maistuu.. hyviä hetkiä receptin ja maun parissa. Kuulemisiin. Toivoo: christian.

Voisula sa...

Kiitos, kiva tietää. Annan palauteen kun olen sitä valmistanut. Voisula

Voisula sa...

Hei! Tykkäsin kovasti haudutetusta ahvenasta. Kalaa uudella tavalla, palsternakka ja punajuuri olivat mukavia juureksia kokonaisuudessa ja omenakuutiot olivat hyvin sopivia, ne toivat makea-hapanta makua ruokaan. Punajuurista tuli kaunista väriä ruokaan, ei saa kovin usein roosa-oranssia kastiketta! Kaunista katsottavaa silmille. Ahven oli juureksien päällä kaunis valkoinen ja hento. Sille jäi oma maku. Tykkään kun kalaruoissa maistuu kalan oma maku. Kiitos ohjeestasi! Se jää minun kalaruokien listalle. Ensimmäisen kerran käänsin Google-kääntäjän avulla sinun blogilta tekstejä. Saako kysyä (ymmärsinkö oikein): työskenteletkö Oslossa Suomen Suurlähetystön kokkina?

Christian Tikkanen sa...

Kiva että maistui. Ymmärsit kyllä oikein olen suomen suulähetystössä oslossa kokkina. Hyvää jatkoa loppukesälle.

Voisula sa...

Samoin sinulle! Teillä syödään herkullista ruokaa suurlähetystyössä. Seuraan silmä tarkkana blogiasi, jos joku yksinkertainen resepti taas ilmestyy, mitä voisin kokeilla.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen