söndag 7 augusti 2011

Från Mannerheim till Måltidens hus i norden, mellan blåbärspaj och klimpsoppa




För en gångs skull blev semester just precis så som man hade önskat sig den, varma och soliga dagar med endast ett fåtal moln och någon enstaka regndroppsdag gjorde semesterdagarna hemma i Finland till ett semestereldorado, vem har sagt att man måste åka till "södern" för att få uppleva en ordentlig sommar...det behövdes inte alls, vi hemsöktes av idel sol och värme som inte ville ge med sig.

Hur som helst, jordgubbar, blåbär, kaffe och gott sällskap gav vind i seglen i den vackra skärgård vi fick nöjet att besöka. Här seglade vi in i den kulinariska viken där mört, abborre, sik, gös, gädda, och ja alla fiskar bjöd oss en "gastronomisk orgasm" med flera förtjusande smakupplevelser. Vi kom, vi såg, och vi segrade över hungerkänslan med läckerheter från en svunnen tid. Jag har rest i tiden allt i från den Österbottniska klimpsoppan till Eva Mannerheim Sparres goda och lite originella sommarsoppa som för övrigt har en viss likhet med den österbottniska klimpsoppan då det gäller ingredienserna. Jag har färdats mellan två olika tidsepoker, dåtid och nutid, mellan Villnäs slott i Nådendal, Finland och Grythyttan i Svergie med restauranghögskolan vid Måltidens hus i Norden som sitt säte. Semesterresan har varit en resa i smakernas och upplevelsernas värld, en resa i tiden och nuet, en resa i gott sällskap där både den goda aptiten och humöret har varit min följeslagare som fått härja fritt. 

När så hösten nu snart nalkas kan man slå sig ner i den sköna soffan, tända en brasa och tänka på allt det goda som man hunnit med under sommaren. Man tar fram alla minnen från det upplevda och får dem i en slags repris, en repris av smaker, dofter och känslor,  och ur ett sinnenas skafferi lagrat i hjärnan hämtar vi sedan fram dem när vi igen vill återuppleva dem.  Vintern är tiden när vi skall drömma, våren är tiden när vi skall vakna, sommaren är tiden när vi skall leva och hösten är tiden när vi skall minnas hela året.



Fredags-strömming ( en årlig bekantskap)  på Hyttbläcket hos Svensken och Dansken
Måltidens hus i norden, Grythyttan avslutade semestern för i år. Vi gör det samma i nästa år.

Tack
We will return

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen