tisdag 23 augusti 2011

"Gudarnas dryck" cacao-theobroma


Under 1600 talet blev chokladen innförd i Spanien, och den blev straks mycket populär, speciellt av damer och munkar... ja den blev så populär och älskad att i det man inte fick tillräckligt av den, genom av att njuta av den flera gånger om dagen, så blev den till och med tillsänt till kyrkan där damerna var på gudstjänst. Detta beroende medförde att det blev i den katolska kyrkan bland biskoparna ofta utdelat en slags vrede över detta näringsmedel, som dessutom bröt mot faste-reglerna under 1600 talet.

Men Kyrkan kunde inte blunda för detta allmänna beroende, och fader Escobar, vars metafysik var lika subtil som hans moral var mild, medgav att choklad utspätt med vatten inte bröt mot fastans regler och därmed återinförde han det gamla ordspråket; Liquidum non frangit jejunium, "Drycker bryter inte mot fastan" till glädje och njutning för alla och en var. Chokladen kommer till resten av Europa, i första hand till Frankrike med Anna av Österrike, dotter till Kung Filip den andra, och Ludvig den 13:des hustru. Det spanska munkarna bidrog också till att chokladen snabbt blev en allmän och erkänd dryck, "en dryck för mänskligheten", chokladen den var till och med så allmänt utbredd att kaffet blev åsidosatt för en tid, och därför ansågs kaffet mera som en luksusdryck och en kuriositet.

Som kanske det flesta vet har Carl von Linne' gett kakaon namnet; cacao-theobroma, (gudarnas dryck). Man har försökt att finna en förklaring till varför kakaon fick en så högt strävande beteckning av Linne. Någon har tolkat det som ett tecken på att han själv var en passionerad kakao drickare, andra som ett uttryck för att han ville behaga sin biktfar, återandra såg det som ett utslag för hans lättfärdighet, med hänsyn till att det var en Drottning som var den första som införde bruket av chokladen.

Tid och erfarenhet, (dessa våra två stora mästare) har fastslått att choklad är ett lika sunt som välsmakande näringsmedel, att det är stärkande och lättsmält och är till ingen fara för kroppen. Och att den tåls även av det svagaste magar. Kakaon innehåller det stimulerande ämnet Theobromin, och är i sin naturliga form vitaminrik och saknar helt kalorier. M.a.o: ät mera choklad, det är gott, sunt, vitaminrikt, hälsosamt, och fram för allt, ett helgat näringsmedel.
Bon appetit

3 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Intressant att få ta del av..
- Det bästa minnet av en kopp choklad har jag från Canossa..

Alldeles otroligt god.. Choklad men "tjockflytande" sådan.. gjord på ett café, med en sådan där vanlig maskin..

Har du något sådant recept skulle jag bli salig:-)

Christian Tikkanen sa...

Här får du ett recept från en Österrikisk chokladmästare.
Till ½ liter chokodryck behövs fäljande: 1 dl grädde, 2½ dl mjölk, 1 dl smält mörk choklad, 1 tsk konjak ½ tsk vaniljsocker, och vanligt socker efter behag, och ca 1 tsk kakaopulver. Allting blandas ihop och värms upp tills det nästan börjar koka. Serveras med vispad grädde som rörs försiktigt ner i drycken. På toppen strör man sedan en liten mix av kanel och ingefära. Hur låter det här!

Hon som lägger puzzlet sa...

Wow.. Ska provas redan i morgonkväll! Får gå och inhandla en dl konjak! Dethär blir spännande! Tusen tack Christian.. jag är överlycklig åt receptet.

Tack! sa Guni



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen