torsdag 25 augusti 2011

Karelska "cocktail" piroger, steg för steg

Börja allra först med att koka en sats risgrynsgröt
koka en sats på 6 dl mjölk, 4 dl vatten och 2 dl
risgryn, 2 tsk salt.

Blanda ihop 4 dl rågmjöl, 4 dl vetemjöl, 4 tsk salt
och 3½ dl ljummet vatten, kör till en smidig deg.

Lägg på bakbordet och mjöla över degklumpen
och forma den till en liten korv.

Dela degen i två mindre bitar så blir det lättare att
behandla dem sedan.

Forma degklumpen till en cirkel och strö lite mjöl
över.

Kavla ut degen tills den är mycket tunn, ca 1-1½ mm
i tjocklek, se hela tiden till att du mjölar lite både på
undersidan och översidan av degen, medan du kavlar.

Ta ut cirklar med ett formjärn som är ca 6-8 cm i
diameter, vill du ha dem i normal storlek behöver
du ett järn som är 12- 16 cm i diameter.

Fortsätt att ta ut cirklar tills du har använt hela degsatsen.
du skall få ca 70 st cocktail-piroger ur hela satsen.

Lägg ett lager risgrynsgröt på varje pirogplatta så
att den yttersta kanten är fri från gröt.

Vik därefter in sidorna på pirog-plattorna så som bilden
visar.

Nyp med båda händernas pekfinger och tummen in
de uppvikta sidorna så att det bildar en slags vågor.
se bilden ovan och nere.



Lägg dem på bakplåt med bakplåtspapper på ,och 
grädda dem i ugnen i 7 minuter på 275 graders värme
tills det blivit vackert bruna men inte för brända.
Ta dem ut och pensla dem genast med smält smör.
Servera dem sedan med äggsmör eller varför inte med
en gravlaxröra du rört ihop med lite creme frech.

Bon appetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen