MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 18 september 2011

Matstreif i Oslo 2011. Barn och mat.

Det är i barndomen som det rätta och goda valen samt förhållandet till mat skall skapas och en riktig måltidsfostran skall ges till barnen. Och när det är sagt skall vi också komma ihåg att det är just i det unga åren som barnen är som mest känsliga för alla intryck, även de dåliga. Så det gäller för oss vuxna att verkligen vara på vår vakt med vad slags första intryck och impulser vi ger våra barn och det speciellt när det gäller maten vi äter.

Vi vuxna har en tendens att glömma bort att även våra barn en dag skall bli vuxna likt oss, och att det är lika beroende av att få mat för dagen som vi. Vi glömmer bort den matkunskap vi fått i arv från våra föräldrar då industrialiseringen och den snabba livsrytmen fångat oss i sitt järngrepp. Från det att vi en gång har varit målmedvetna och kritiska konsumenter är inte steget långt till att man skall bli likgiltig och ointresserad till mat och det speciellt om man har blivit offer för den snabbmat-kultur som tycks råda överallt. Vi bör komma ihåg att de valen du som vuxen gör nu, återspeglas i dina barn när det blir vuxna, det är en spegelbild av dig själv.

Den ny-hjälp-löshet som är ett faktum bland allt för många vuxna i dag borde det gå att råda bot på, det handlar ju sist och slutligen om att informera mera och att göra den informationen tillgänglig för alla. Men det handlar också om att i ett förebyggande syfte fostra den kommande generationen till att bli mera medvetna och kritiska konsumenter, det handlar om att ge våra barn chansen till att kunna välja rätt så att de i sin tur slipper bli det nya ny-hjälp-lösa i samhället. Sapere är i det sammanhanget ett ytterst viktigt pedagogiskt verktyg, det är så att säga en "sensorisk träning med mat för alla sinnen"  dvs: smakskola speciellt utarbetat för barn. Men många gånger även ett behövligt verktyg för oss vuxna och åldringar.

I Norge är man väldigt upptagen av en riktig uppfostran för barn och speciell vikt sätter man just på måltidsfostran, man anser att barn och mat är så viktigt att sapere och smakskola till och med fått sin egen avdelning i det stora matevenemanget, (Matstreifen) som årligen ordnas i Oslo. Här kunde man riktigt se nyfikenheten, spänningen, glädjen och entusiasmen i barnens ögon när det med en lekfullhet fick delta i det mesta under dessa dagar, och så skall det vara, det är inte bara oss vuxna maten skall vara förbehållen, den gäller oss alla, stora som små, och om vi riktigt tänker efter kanske ännu mera för alla de små.

 Här är det med ett blodigt allvar man sätter sig in i matfrågor
 Eller hoppar i höet förren man grillar sin egen korv med pinnebröd
 Får lära sig allt om fiskarAlla matglada kunde köpa lokala rena produkter: KORTREST MAT!

Årets stora matfestival avslutas med som det sägs i informationsbladet: 
UNIKA SMAKUPPLEVELSER


 Tex:
Halstrad torskrygg med Nordisk pesto
kallrökt mörtfilé och sursik med laxmossé
samt en ramslökvinägrett

Jag kan ju passa på nämna att ca 100 000 människor besökte årets
matfestival, varav 13 000 var barn, det säger väl något om hela evenemanget.

Bon appetit.

7 kommentarer:

Vitsippan sa...

Hej Christian !

Igår var jag "kokerska" gillar att aga mat i viss utsträckning, ett nödvändigt ont. Lever ensam nu, så det är inte lika kul.Brukar "leka vid tanken att det kommer gäster".Har matat katter i en snöbärsbuske sedan slutet av Juni.en unge kvar och en dräktig mamma.Eftersom två är omhändertagna på Djurskyddet i Mariefred, kokade jag en kyckling utan salt, bara några morötter för katternas skull.Vilken fin buljong det blev utan en massa kryddor.Gjorde en currysås som blev superb i min smak.
Kanske jag skrivit att jag är uppvuxen inom kroglivet även jobbat där.Inget inom kök endast kallskänk.
Jag har en bloggvän MatMia som är köksmästare.
Klart det ska vara hemlagat.
Tyvärr så äter min dotters familj mycket skräpmat, fast jag vet hon kan laga mat, men de hinner inte.Hon lagar en fantastisk fisksoppa inget pulver där.

Ska pröva Torskryggen, brukar köpa Findus färdiga 2 bitar mörtsås i vakumpåse.Gott.Älskar fisk och skaldjur.
Har slutat äta kött.Men inälsmat går an.
Visst tar det tid att laga allt själv men ack så gott det blir med lite kärlek med i koket.

tack för en underbart fin och smaskig blogg. Äter med ögonen.

Hej från Mi

Vitsippan sa...

som vanligt blev det en del felstavningar, som blev kul en punkt fattas så det blev m.örtsås och så aga mat l et fattas hoppas Du kan läsa ändå.

Christian Tikkanen sa...

Så trevligt, jag uppskattar folk som är ödmjuka inför djur, själv har jag en till åren kommen hund. Djur är alltid ett gott sällskap, och underligt nog så väldigt förstående.

Så bra att du avsatte lite tid till att vara "kokerska" åt dig själv även om du lever ensam. Ett nödvändigt ont... ja, men även om man har familj eller lever ensam borde det vara den stund på dagen då man njuter som bäst. Mat och matlagning borde inte vara en belastning för oss när den ändå tillfredsställer oss så mycket i gengäld.

Och så är det så synd att man i barnfamiljer alltid skyller på tidsbrist och att tiden inte räcker till... det handlar ju om att prioritera, göra det rätta och riktiga valen, och jag brukar säga så här till barnfamiljer, att för att deras barn skall orka både med skola och fritid med alla de intressen det innebär så måste de också få näring för att överhuvudtaget orka genom dagen och vardagsstressen och då blir den GEMENSAMMA måltiden mer än viktig och om någonting skall vara ett nödvändigt ont så är det just den som bör vara det.

Det är som du säger själv, maten blir så mycket godare om man tillsätter lite kärlek och omsorg i koket.

H: christian

majmamma sa...

Fint skrivet Christian!

Skulle gärna ha varit i Oslo på evenemanget, synd att jag var omedveten om den. Det kostar ju inte så mycket att flyga tur retur...
Ha det!

Christian Tikkanen sa...

Äsch då, skulle jag ha tänkt efter lite så kunde jag ju ha meddelat ifrån i god tid. Hur som helst ett så givande veckoslut med så många impulser och intryck att man blivit allt mätt. Vi ses och hörs.

Monica sa...

Kallrökt mörtfilé´ har jag ännu oprövat;)!
Låter som en fin tillställning det där. Här satsas det ju stort i Västra Nyland om ett par veckor, får se om de också riktar sig till barnen....

Christian Tikkanen sa...

Kallrökt mört, jo vi hittade bland alla dessa hundratals stånd en liten fiskproducent som specialiserat sig på mört, braxen och sik och hade då bland annat kallrökt mörtfilé, sursik och braxenröra och jag måste nog säga att gott var det trots att man som alla andra fått den förutfattade inställningen att dessa fiskar är skräpfisk, blaha blaha säger jag då, de är gastronomiska pärlor. Här hade man verkligen använt sig av nytänkande och innovation vill jag påstå.